Az LMP-t nem érdekli a bántalmazott férfiak sorsa?

lmpAnnak ellenére, hogy az LMP magát a nemek közti egyenlőségért leginkább elhivatott pártnak tartja, az LMP társelnöke Szél Bernadett pár civil szervezetekkel együttműködve olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amely kizárólag a bántalmazott nők védelmére térne ki, holott Magyarországon épp a bántalmazott férfiak nem segíti semmilyen civil – vagy állami szervezet. Ez a kezdeményezés jelentőségét az adja, hogy ez azt jelentené, hogy a férfi áldozatok már törvény előtt sem kapnának ugyanolyan védelmet.

Szél Bernadett facebook oldalán a következő olvasható:

“Vállaljuk, hogy az Országgyűlés elé terjesztjük a nőszervezetek által javasolt törvényjavaslatot és ebben a szellemben veszünk részt “A nemi erőszak nem vicces!” című tüntetésen. A civilek a következőket indítványozták: “szükségesnek tartjuk a 2010. évi CIV. törvény olyan irányú módosítását, hogy az az ott felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen (a jelenlegi „más kisebbség vagy bármely többség” kitételnél konkrétabban) térjen ki a nők védelmére”

Az országgyűlés igazságügyi bizottsága október 13.-án tárgyalta a javaslatot.

Meglepő fordulat az igazságügyi bizottság tárgyalásán

Ugyanakkor ami meglepő volt, és a magyar politikában ismerve azt mondhatjuk, hogy egészen váratlan fordulat: a Jobbikos és az MSZP-s tagja a bizottságnak nem tartotta helyesnek azt, hogy csak a nőket védi javaslat.

Szávay István (Jobbik) szerint nemcsak nők lehetnek hátrányos helyzetűek, hanem gyermekek, idősek sőt férfiak is, így az ő védelmük is indokolt lenne. Bárándy Gergely (MSZP) is egyetértett ezzel.

A FIDESZ-nek nem volt gondja a javaslattal, sőt Papcsák Ferenc azt mondta, hogy “emberilegszakmailag egyetértenek”, de egyeztetniük kell az Igazságügyi Minisztériummal, mert ez a javaslat nagyon sok jogszabályt érint.

Úgyhogy a javaslat végül nem került elfogadásra, ketten támogatták, kilencen tartózkodtak, de ez a történet is sokat elárul arról, hogy milyen a hozzáállás a bántalmazott férfiakhoz…

Hozzászólások