440 millió svéd korona járna a fiúk oktatására?

v4 év után újra megtörtént: a fiúk átlagosan jobb jegyeket kapnak, mint a lányok egy svéd község iskoláiban. Nem is 1, hanem rögtön 3 iskoláról van szó. A felelős hatóságok most lázasan dolgoznak azon, hogy miként kezeljék ezt a problémát. Ezzel párhuzamosan, mintegy 5 500 svéd iskolában a lányok átlaga a jobb.

Växjö község (a svéd községek nagyjából a magyarországi járásokhoz hasonlítható közigazgatási egységek) Araby nevezetű kerületében fordult elő utoljára hasonló eset, több mint 4 évvel ezelőtt. Akkor ott ellentétben minden más svédországi iskolával, a fiúk jegyeinek átlaga meghaladta a lányokét. Az Araby iskolának a menedzsmentje sürgősségi segítséget kért a Nemzeti Ügynökségtől, akiktől természetesen azonnal kaptak közel 76 ezer svéd koronát (azaz 2,5 millió forintnak megfelelő összeget)..

„Érdemes megjegyezni, hogy a fiúk jobb eredményeket értek el, mint a lányok. A község és az ország többi iskolájában fordítva van ez – mondta Judit Béres Lagerquist, az Araby iskola igazgatója a Smålandspostennek.
„Ez már így van évek óta, nem tudom miért. Ez az egész történet annyira összetett. Nem hiszem, hogy a lányokat kevésbé motiválná a tanulás.”

Nem mindenki hagyta szó nélkül az esetet már akkor sem. Az SVD újságírójának Sana Raymannak a véleménye:
„Ez a helyzet teljes mértékben eltér attól, mint ami az ország többi iskolájában jellemző, ahol a lányok jobban teljesítenek a fiúknál. Azt gondolom, hogy ha már van ilyen fellépés, akkor annak azt a célt kéne szolgálnia, hogy megnézzük azt, hogy a fiúk miért teljesítenek rosszul

„Tulajdonképpen az a reakció, amit látunk az Araby iskolától nem rossz, ha valahol nagy különbségek vannak, akkor érdemes azt megvizsgálni. Az egyetlen probléma, hogy soha nem hallottunk olyanról, hogy bármely iskolaigazgató hasonlóan reagált volna amiatt, hogy a lányok javára van ilyen különbség. A fiúk csökkenő teljesítménye nem olyan, amire az illetékesek bármit is reagálnának, ez lett az elfogadott normális állapot.”

Arkiv L‰rarjobb Konkurrensen om l‰rarna hÂrdnar. Vi skriver om situationen fˆr l‰rarna p arbetsmarknaden. WARSZAWA 20131206 Elever och l‰rare anv‰nder bˆcker av papper, inte e-bˆcker, under lektion i en grundskoleklass i Warszawa, Polen. Foto: Katarzyna Korza / TT / kod 10510

Fotó: Borås Tidning (Katarzyna Korza)

A Hagwall blog kiszámolta, hogy ha mind az 5 500 olyan iskolának, ahol a fiúk átlagos jegyei rosszabbak, mint a lányoké, hasonló mértékű támogatást adnának a fiúk oktatásának javítására, mint amennyit az Araby iskola kapott a lányokéra, akkor ez azt jelentené, hogy a Nemzeti Ügynökségnek 440 millió svéd koronát, azaz 13,5 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene biztosítani a fiúk tanulmányi eredményeinek a javítását célzó intézkedésekre.

A történet vége az lett, hogy 2013-ban az Araby iskolát a Växjö község önkormányzata a rossz tanulmányi eredményekre hivatkozva bezáratta.

„Elképesztő, hogy a lányok rosszabbul teljesítenek. Én még soha nem láttam ilyen adatokat.”
Nagyon meglepte őt a 9.-esek 2014-es eredménye.
„A három iskola a községben, amely a legrosszabbul teljesített az a 3 iskola volt, ahol a lányok rosszabb tanulmányi eredménnyel rendelkeznek. Különösen érdekel, hogy mit gondolhattak ezek az iskolák, amikor ezt látták. Talán a fiúk annyi energiát vesznek el a tanártól, hogy nem tudnak semmit tanítani a lányoknak?
A városfejlesztési egység, most elkezdi vizsgálni a lányok lemaradásának az okait.
A legnagyobb különbség az Erikslund iskolában van, ahol a fiúk 80%-a, a lányok 65%-a tanult tovább gimnáziumban.”

Az Erikslund iskola újonnan kinevezett igazgatója Ulf Sjöberg is megdöbbent a számokon: „Ki kell dolgoznunk egy akciótervet, hogy növeljük az arányukat. Ezeket a számokat muszáj nagyon komolyan venni”.

„Igen egyértelmű, hogy mi mindannyian el vagyunk borzadva attól, hogy van 3 iskola, ahol a fiúk nem teljesítenek rosszabbul, mint a lányok. Egy ilyen országban, ahol annyi feminista tudás és szeretet van ez teljes mértékben elfogadhatatlan” – fejtette ki szatirikus cikkében a véleményét a Jämställdhetsfeministerns.

Mindeközben a PISA felmérések a svéd oktatás tragikus állapotáról tanúskodnak. Szövegértésben a nemek közti különbség 51 pont volt a 2012-es teszten, ami az OECD országai közül a 3. legnagyobb különbség. Azonban nem csak nemek közti egyenlőség szempontjából rossz helyzet, hanem a teljesítmény szempontjából is, 2000 óta folyamatosan, minden egyes tárgyból romlik a svéd diákok teljesítménye.

Hozzászólások