Férfiegyenlőség vagy nemek egyenlősége?

gender-warAz elmúlt napokban többször is felmerült olvasóink részéről, hogy miként is kéne viszonyulnunk a nők társadalmi problémáihoz.

Mindkét oldalról kaptunk kritikákat. Volt, aki szerint többet kéne foglalkozni a nőkkel, más kérdőre vont minket egy olyan cikk után, amely egy olyan nő történetet mutatta be, akit a férje éveken keresztül bántalmazott.

Már az oldal alapításakor említettük, hogy szükségesnek tartjuk, hogy ne csupán egyoldalúan, a férfiak szempontjából tekintsünk a társadalomra. Az oldal leírásában is szóltunk erről:

A Valódi Egyenlőséget internetes portál elsősorban a nemek egyenlőségének azon oldalára szeretne rávilágítani, amiről nem sok szó esik: a férfiak helyzetére. Oktatás, egészségügy, egyenlőségpolitika, férfiszerepek szorítása és még sok más téma. Természetesen foglalkozunk a nők helyzetével is, hiszen a nemek egyenlősége csak úgy képzelhető el, ha mindkét nem szempontjait figyelembe vesszük.

Azonban azt is látom, hogy a gyakorlatban ez ritkán valósult meg, úgyhogy van dolgunk e téren bőven. Eddig én is többnyire arról írtam, hogy a férfiaknak sok szempontból hátrányban vannak, arról, hogy ezzel foglalkozni kellene, és ennek lehetséges megoldásairól.

Ennek egyfelől az adott politikai helyzet az oka, amit gondolom nem kell külön kifejteni. Másrészt azért is tartottam ennyire fontosnak kihangsúlyozni ezt, mivel a közgondolkodástól nagyon idegen ez a megközelítés. Ha tudatosul is az emberekben a férfiak helyzete, ritkán merül fel bennük az, hogy ezt meg kéne változtatni. Gyakran előfordul, hogy ez a téma odáig jut el, hogy a férfiak viseljék el a terheket, vagy hogy a feministák hibája ez, de olyan átfogó szemléletmódbeli változásig nem szokott eljutni ez, mint ami a nőkkel kapcsolatban történt/történik.

Ha az a probléma, hogy a politikusok és a társadalom figyelmen kívül hagyja a férfiak szempontjait, és azt szeretnénk, hogy ez változzon, akkor van-e értelme, hogy a nőkéről is beszéljünk? Én azt gondolom, hogy igen.

Ugyebár azt mondjuk, hogy torz képet alakít ki a társadalomban a feminista politika. De az is torz képet alakít ki egy közösségben, ha a közösség tagjai csak a saját helyzetükből szemlélik a társadalmat. Ezért fontos, hogy lássuk azt, hogy milyen problémákkal szembesülnek a nők, és milyen érvek szólnak amellett, hogy a női esélyegyenlőség kapcsán további lépésekre van szükség.

Nem az a cél, hogy létrehozzunk egy olyan ideológiát, amely alátámasztja azt, hogy a férfiak számára kedvező döntéseket kell hozni az egyenlőség nevében, hanem az, hogy az egyes csoportok önérdekérvényesítése helyett az egyenlőség mindenki számára egyenlőség legyen.

Hozzászólások