A bárányhimlő elleni védőoltást se kapnák meg a fiúk térítésmentesen?

1905_hepatitisz_05Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár arról beszélt egy szakmai konferencián, hogy két verzión gondolkozik a kormány a bárányhimlő elleni oltás kapcsán. Az egyik lehetséges verzió, hogy ingyenessé és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást, a másik lehetséges verzió, hogy csak azokat a 16 éves lányokat kellene beoltani, akik még nem estek át a betegségen, vagy nem kapták meg az oltást.

Bár még nincs döntés erről, szomorú hogy a HPV oltás után újra felmerülhet az, hogy nemi alapon biztosítsanak hozzáférést olyan egészségügyi szolgáltatásokhoz, melyek a szakértők által mindenki számára ajánlottak. Azzal indokolta az államtitkár ezt, hogy a terhes nők különösen veszélyeztettek, mivel a bárányhimlőnek magzatot károsító veszélyei vannak. Ez igaz, ugyanakkor az orvosok mindenki számára ajánlják az oltást, aki még nem esett át a betegségen, vagy nem kapott oltást, mivel ez esetben a bárányhimlő lefolyása jóval enyhébb és megelőzhetőek vele a szövődmények.

Felnőttek esetén a szövődmények kialakulása különösen veszélyes: ötször akkora a rizikója tüdőgyulladás kialakulásának, melynek bizonyos körülmények között halálos kimenetele is lehet. Felléphetnek központi idegrendszert érintő zavarok, illetve agyvelőgyulladás, valamint a máj- és hasnyálmirigy-gyulladás is. További tünetei a hólyagképződés, a magas láz, az erős köhögés, a fejfájás, a mozgásproblémák, az ízületi fájdalom, a fáradékonyság, és az aluszékonyság. A felnőttnépesség mintegy 5%-a veszélyeztetett.

Korábban a kormány a 12. életévüket betöltő lányok ingyenes HPV oltását biztosította, annak ellenére, hogy az oltás nem csupán a méhnyakrák kialakulásától véd, hanem számos olyan daganatos megbetegedéstől, amely a férfiakat érinti. Az Inforádióban Albert István az MH Egészségügyi Központjának urológus és andrológus főorvosa elmondta, hogy péniszrák mellett a végbélrákok kialakulásában is nagyon jelentős szerepe van a HPV-nek, egyre inkább előtérbe kerül a fejnyaki daganatok, a nyelv, a mandula rosszindulatú daganatainak kialakulásában. A szakember szerint ebben jelenthetne megoldást a védőoltás, ami a legtöbb magas kockázatú HPV-vírus fertőzés kialakulását meg tudja akadályozni. Póta György, a a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a lányokhoz hasonlóan a fiúkat is 12 éves korban célszerű oltatni. Korábban mi is írtunk erről a problémáról itt és itt.

Hozzászólások