Az ombudsmanhoz fordultunk a fiúk HPV elleni oltóprogramból való kizárása miatt

Hpv-oltas-srac-1024x683A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság nevében a mai napon panaszt nyújtottunk be Dr. Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához amiatt, mert bár a HPV a férfiakat is veszélyezteti, az ingyenes HPV elleni védőoltást fiúk mégse igényelhetik.

A human papilloma vírus számos súlyos, adott esetben halálos kimenetelű veszélyt jelent fiúk és férfiak számára is, olyan betegségeket és fertőzéseket okozhat, mint például a végbélnyílást érintő rosszindulatú elváltozások és daganatok, a hímvesszőrák, a nemi szervek szemölcsei, és a rosszindulatú feji és nyaki daganatok. Ennek ellenére a térítésmentes védőoltást a fiúk számára nem biztosított: a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet ) 7. § (5)-ös pontja értelmében az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek részesíthetők iskolai kampányoltás keretében térítésmentes védőoltásban.

Álláspontunk szerint a fiúk kizárása a térítésmentes iskolai kampányoltásból sérti a fiúgyermekek egyenlő bánásmódhoz való jogát, és mindez egy olyan etikailag és jogilag is kifogásolható gyakorlat, ami nem indokolható a nemek közötti biológiai és fiziológiai különbségekkel. Magyarország Alaptörvényének XV. cikk (2) bekezdése hangsúlyozza, hogy „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja”, továbbá a XV. cikk (3) bekezdése is kiemeli a nők és a férfiak egyenlőségét.

A fentiekre való tekintettel azzal a kéréssel fordultunk az ombudsmanhoz, hogy vizsgálja felül az érintett rendeletet alkotmányossági szempontból, és amennyiben a panaszt megalapozottnak látja, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a térítésmentes védőoltás a 12. életévüket betöltött fiúgyermekek számára is elérhető legyen az iskolai kampányoltás keretében.

Hozzászólások