Tájékoztatást kértünk az EMMI-től fiúk HPV elleni védőoltásával kapcsolatban

vaccination-67477_1280Tájékoztatást kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától a HPV oltás fiúgyermekekre történő kiterjesztésével kapcsolatban.

Tisztelt Minisztérium!

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság részére kérem szíves tájékoztatásukat a HPV elleni, 7. osztályos lánygyermekek számára államilag támogatott védőoltás fiúgyermekek részére történő kiterjesztésével kapcsolatban az alábbi kérdésekben.

  1. Tavaly januárban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy a kormány tervezi a védőoltás kiterjesztését a fiúgyermekekre is, mivel egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen. Kérem, hogy szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy mi az oka annak, hogy ez az idei tanévben nem valósult meg és várható-e a következő a tanévben a bevezetése?
  2. A köztudatban kevésbé ismert, hogy a HPV nem csupán méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb daganatokat is, amik a férfiakat is érintik. Azokban az országokban, ahol már bevezetésre került a fiúgyermekek számára is az oltás, gyakori tapasztalat, hogy a szülők kisebb arányban oltatják be a fiúgyermekeket. Kérném szíves tájékoztatásukat arról, hogy erre tekintettel terveznek-e olyan társadalmi kampányt, ami a fiúgyermekek oltásának fontosságára, illetve a HPV különböző veszélyeire hívja fel a figyelmet?
  3. Azok a fiúgyermekeknek, akik most 12-13 évesek, vagy idősebbek, nem volt lehetőségük igényelni ezt. Szeretném szíves tájékoztatásukat kérni arról, hogy terveznek-e olyan oltóprogramot, amely keretében biztosítják számukra is a térítésmentes védőoltást?

Tisztelettel: Szujó Flórián Zoltán, alelnök

(A dokumentum letölthető innét: innét.)

Hozzászólások