A Feminfo szerint a fiúk kizárása az ingyenes oltóprogramból nem diszkriminatív

hpvCsütörtökön (2014 őszén) a Feminfo Facebook oldalán az egyik HPV-vel kapcsolatos cikkéhez érkezett pár megjegyzés azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi oltóprogram (amely a hetedikes lányoknak ingyen biztosítja az oltást, míg a fiúk szüleinek 90 ezer forintot kell fizetni az oltóanyagért) diszkriminatív, mivel gyakorlatilag kizárja az oltásból a fiúkat, akiket ugyebár szintén érinthet a HPV vírus, például a szájüreg daganatos megbetegedései miatt.

Az oldal szerkesztőinek nem nyerte el a tetszését:

“Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy “férfijogi” mozgalmárok mennyire ostobák/tájékozatlanok. A HPV szájüregi rákot sokkal, de sokkal ritkábban okoz, mint méhnyakrákot, ráadásul fogorvoshoz jobb eséllyel látogatnak el az emberek, mint nőgyógyászhoz. A homoszexuális férfiak meg nyilván nem nőktől kapják el a vírust.

Ja, és a szájüregi rákot (aminek gyakoriságában Magyarország világelső) sokkal gyakrabban okoz a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás és az elégtelen szájhigiénia, mint a HPV. Szóval, ha a férfijogi mozgalmak helyében lennénk, inkább ezekre hívnánk fel a férfiak figyelmét, mert elsősorban őket érinti.”

Tekintsünk el e meglehetősen barátságtalan minősítésektől és foglalkozzunk inkább azzal, hogy miért nem állja meg a helyét az az érv, amit itt felhoztak. Valóban ritkábban, de nem “sokkal, de sokkal ritkábban”. Annyival legalábbis biztos nem, hogy ez indokolja azt, hogy az összes lányt beoltsák és egy fiút se.

A CDC-nek, az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi szervezetének adatai egészen mást mutatnak:

Based on data from 2006 to 2010, about 33,200 HPV-associated cancers occur in the United States each year: about 20,600 among females, and about 12,600 among males. (…) Cancers of the head and neck are mostly caused by tobacco and alcohol, but recent studies show that about 70% of cancers of the oropharynx may be linked to HPV.

Ezzel szemben a Feminfon még cikket is írtak arról, hogy tulajdonképpen a HPV nem is probléma:

http://feminfo.444.hu/2014/11/07/pia-cigi-nok-ebbol-ketto-ol/

Ez a hozzáállás más olvasók nemtetszését is kiváltotta:

Névtelen

Mi a probléma ezzel? Magyarországon eleve van egy olyan tévhit, hogy a HPV csak a méhnyakrákkal van összefüggésben. Az ilyen cikkek kifejezetten hátráltatják azt, hogy ez megváltozzon és hogy bekerüljön a köztudatba az, hogy a fiúk oltása is hasznos.

Ahelyett, hogy arról lenne szó, hogy milyen nagy arányban felel a HPV ezekért a betegségekért, épp ennek a jelentőségét próbálja lekicsinyíteni ez a cikk is és áttolni a hangsúlyt a piára és a dohányzásra. De ez egész egyszerűen nem igaz, ezt a fenti adatok is alátámasztják. Továbbá olyan dolgok vannak még itt leírva, hogy mindenhol a világon úgy döntöttek az illetékesek, hogy elég ha népesség veszélyeztetettebb felét beoltják. Ez természetesen nem igaz, hiszen Ausztráliában, az USA-ban is ingyenesen oltják a fiúkat, de ha mást nem akkor legalább azt tudhatnák, hogy a szomszédos Ausztriában is.

És az előzmények és a diszkrimináció tagadása ellenére végül csak eljutottak oda, hogy ők is elismerték, hogy mégis jobb lenne, ha a mindenkit oltanának, de nem akármilyen indoklással:

“A lányoknak szóló ingyenes HPV oltási kampány cseszegetéséről le lehet szállni. Mi örülnénk a legjobban, ha a fiúk és lányok egyaránt magas átoltottsággal lennének védve, hiszen a gyakran tünetmentes hordozó férfiak azok, akik a vírust szexuális úton átadva az oltatlan nőkben betegséget okozhatnak.”

Vagyis azt továbbra sem ismerik el, hogy ez az oltás a fiúknak is fontos, ahogy azt sem, hogy ez diszkrimináció, hanem csak azért hajlandóak támogatni, hogy ezzel megvédjék azokat a nőket, akik nincsenek beoltva. Egyébként úgy tűnik, hogy még azt sem veszik észre, hogy azzal, hogy tagadják azt, hogy a fiúk diszkriminálva vannak, épphogy az ellen dolgoznak, hogy mindenkire kiterjesszék az oltást.

Hozzászólások