A norvég orvosok elutasítják a körülmetélést

kör1Norvégiában 2015 Január 1-jétől jogilag minden állami tulajdonban lévő kórház köteles felajánlani a körülmetélését az újszülött fiúknak. Azonban a legtöbb orvos nem hajlandó végrehajtani ezt a műtétet (ami gyakran vallási rituálék része), azt állítván, hogy ez egy felesleges sebészeti beavatkozás az egyébként egészséges csecsemőkön.

A Dagsavisen norvég lap szerint egész Dél-Kelet-Norvégiában mindössze 1 kórház kínálja fel ezt a lehetőséget az újszülött fiúk szüleinek. Az észak-osloi Akershus Egyetemi Kórház (Ahus) 15 urológusából 13 írásbeli nyilatkozatot is kiadott arról, hogy nem hajlandóak elvégezni ezeket a műtéteket. “Már a törvény elfogadása előtt is ellenezték ezt az orvosok” – mondta Dr. Anja Løvvik az Ahus urológiai részlegének a vezetője. Kollégája, Dr. Frode Steinar Nilsen szerint számítani kellett volna arra, hogy sok orvos vissza fogja utasítani ezt, ugyanis ez egy olyan műtét ami nem jár egészségügyi előnyökkel, viszont kockázatos és nagy terhet jelentenek a gyermekek számámára. “Ezért mi nem akarjuk elvégezni” – mondta.

Ugyanakkor az orvosoknak nincs joga szembe menni az új törvénnyel, így az ellenállásuk illegális az egészségügyi minisztérium államtitkára Cecilie Brein-Karlsen szerint, aki azt nyilatkozta a VG-nek és a Dagsavisennek, hogy minden norvég állami kórháznak kötelező fölajánlani az eljárást azoknak a szülőknek, akik körül akarják metéltetni a fiúkat. A parlament az új törvényt tavaly fogadta el, miután Oslóban egy kisfiú meghalt egy nem kórházban elvégzett rituális szertartáson.

kör3Bár a parlament nagy többséggel hagyta jóvá, komoly vitákat szított az ügy, az orvosok és az ápolók szakmai szervezetei tiltakoztak, akárcsak számos egyéni országgyűlési képviselő. Jenny Klinge a Középpárt képviselője szerint sok képviselőtársa attól félt, hogy antiszemitizmussal vagy idegengyűlölettel vádolnák meg, ha betiltanák. Ő korábban egy olyan javaslatot nyújtott be – sikertelenül -, hogy a kórházak 18 éves kor után végezhessék csak el a műtétet, amikor az érintettek maguk dönthetnek erről. Klinge hozzátette, hogy teljesen jogos a szakma álláspontja, helytelen, hogy az állam elvégzi ezt a beavatkozást a csecsemőkön, senkinek nem lenne szabad kisgyerekek testrészeit vagdosni az Isten nevében.

Az amerikai egészségügyi hatóság hasznosnak tartja a körülmetélést, a norvég viszont nem. Tavaly az váltott ki hasonló vitát Norvégiában, hogy néhány orvos megtagadta az abortusz elvégzését. “Ha a politikusok azt képzelik, hogy kényszeríthetik az egész szakmát olyan műtétek elvégzésére, amit az orvosilag és morálisan rossznak tart, akkor az szerintem figyelemre méltó” – mondta Nilsen.

Várhatóan 400 szülő fogja benyújtani az igényét körülmetélésre az Ahus kórházban a következő 1 évben. Løvvik aggódik amiatt, hogy a kórház nem rendelkezik az ehhez szükséges kapacitásokkal: “Sok gyerek vár műtétre már most is, ha mi felajánljuk a körülmetélést is, akkor nekik még többet kell várniuk. A leendő szülőknek azt tudjuk mondani, hogy leghamarabb a gyerek 1 éves kora után tudjuk biztosítani az eljárást”.

A körülmetéléssel kapcsolatos vita nemcsak a norvég közéletben van naprenden. Dániában 2013-ban alakult meg az Intact Denmark inaktivista csoport, amelynek az a célja, hogy Dániában betiltsák a 18 év alatti fiúk körülmetélését. A Dán Orvosi Kamara közleményt adott ki arról, hogy a fiúk körülmetélése egyenlő a bántalmazással és csonkítással, a kamara tagjainak 87%-a támogatja a gyermekek nem egészségügyi okokból történő körülmetélésének betiltását. Norvégiával ellentétben itt jelentősebb politikai támogatók is vannak: a Liberális Szövetség támogatja a tiltást, a legnagyobb ellenzéki párt, a Venstre több meghatározó politikusa is hasonlóan foglalt állást, egy korábbi miniszterük Hans Christian Schmidt pedig azt mondta, hogy tervezik, hogy néhány éven belül foglalkozni fognak ezzel, véleménye szerint ugyanis ez a műtét ellentétes a gyermekjogi egyezményekkel, 18 éves kor alatt nem volna szabad elvégezni. Erre a nyilatkozatra Jonas Dahl a kormányzó Szocialista Párt politikusa úgy reagált, hogy nem támogatja a tiltást, viszont nyitott arra, hogy megvitassák. A Yougov közvéleménykutatása szerint Dániában a lakosságnak mindössze 10%-a ért egyet azzal, hogy a szülőknek legyen joga körülmetélni a fiúkat, 74%-uk viszont törvénnyel tiltaná.

Az eredeti hír itt található: http://www.newsinenglish.no/2015/01/22/doctors-defy-new-circumcision-law/

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?