Az nem baj, hogy 59 millió fiú nem járhat iskolába

okt“Te is támogatod már a Plan Sverige “Because I’m a girl” kampányát? Minden lánynak iskolázottnak kell lennie. Csak azért, mert lányok. És akkor már csak 59 millió fiú marad, aki nem járhat iskolába. Így lesz egyenlőség” – olvasható a Jämställdhetsfeministerns svéd blogon.

“Malala 66 millió lány oktatásért mondott beszédet – állt az újságok címlapján a Nobel-díj átadása után. Mindenki egyetért abban, hogy nagyszerű az, hogy segíthetünk 66 millió lánynak aki nem járhat iskolába.

De sajnálatos módon vannak akik úgy gondolják (nőgyűlölő, fehér férfiak mind), hogy beszélni kellene arról az 59 millió fiúról is, aki nem járhat iskolába. Az ellenük való küzdelem természetesen nehéz. De meg kell tennünk az egyenlőségért.

Mi segíteni szeretnénk a szegény, rászoruló gyerekeken, hogy járhassanak iskolába, ezért téged, mint feministát arra kérünk, hogy támogasd a Plan Sverige feminista segélyszervezetet, akinek a képviselői igen nagy médiafigyelmet kaptak a Nobel-díjátadó ceremónia kapcsán is. Azóta láthattátok a hirdetéseiket is a televízióban.

Mint a többi segélyszervezet a világon, a Plan Sverige is arra gyűjti a pénzt, hogy segítse a szegény gyerekek iskoláztatását. Azonban amíg a többi patriarchális és nőgyűlölő szervezet támogatja a gyerekeket függetlenül bőrszínüktől, vallásuktól és nemüktől, addig a Plan Sverige gender-központú megközelítést alkalmaz és kizárólag lányoknak segít. Azért, hogy egyenlőség legyen.

A gyerekek közt akik világszerte nem járhatnak iskolába (az UNESCO adatai szerint) túlnyomó többségben vannak a lányok (66 millióan), miközben csak 47%-a (vagyis, jelentéktelen 59 millió) fiú. Ezek az adatok egyértelműen megmutatják azt, hogy miért kell nekünk kizárólag a lányokat segíteni. A feminista matematika bizonyítja azt, hogy 59 millió fiú teljes mértékben elhanyagolható, még a létezésük is megkérdőjelezhető. Ez ugyanis a statisztikai hibahatáron belül van.

De ha ez nem volna elég ahhoz, hogy támogasd ezt, akkor további bölcs érveket találhatsz a Plan Sverige weboldalán:

“A fejlődő országokban élő lányok a világ legsérülékenyebb csoportját alkotják. Pontosan azért, mert lányok, nem az oktatásuk az elsődleges”.

lokÉrthető. A lányok a fejlődő országokban el vannak felejtve, míg a fiúkat a patriarchális rendszer biztonságos ölelése védi. Azok a lányok akik nem járhatnak iskolába, egész biztosan azért nem járhatnak, mert lányok. Az már nem derül ki a Plan Sverige oldala alapján, hogy a fiúk miért nem járhatnak iskolába, de az nyilvánvalóan egyébként is egy teljesen érdektelen információ. A feminista kutatásokra alapozva, mi biztosan állíthatjuk, hogy azok a szegény fiúk, akik nem járhatnak iskolába csak saját magukat és a tanulásellenes kultúrájukat okolhatják ezért. Mindenki tudja, hogy ez az oka a fiúk rossz teljesítményének a svéd iskolákban is.

De a Plan Sverige még jobb magyarázatot ad arra, hogy rossz az ha minden gyereknek segítünk bőrszíntől, vallástól és nemtől függetlenül. Az oldalukon idézik a feminista kutatások eredményét, miszerint a lányok oktatása “megerősíti az egész nemzetgazdaságot”. Taníttatni a fiúkat tehát teljes mértékben felesleges, mivel mi mindannyian tudjuk, hogy ők önző, hülye disznók. Most vedd fel a gender-érzékeny szemüvegedet és tedd fel magadnak a kérdést: a tanult férfiak bármivel is hozzájárultak gyógyszerek kifejlesztéséhez, városok építéséhez vagy vállalatok alapításához? Természetesen nem. Mi tudjuk jól, hogy a feminista nők kezdtek el mindent, akik vezetik a Plan Sverige-t is. Szóval miért segítsük egy fiú oktatását, ha tudjuk segíteni egy lányét?

De mi lesz a fiúkkal? Biztos ezt kérdezik az elvetemült nőgyűlölők, akik olvassák ezeket a sorokat. Nem tudnak semmit sem a Plan Sverige-ről? Bizony, így van. A Plan Sverige oldalán büszkén hirdetik ugyanis, hogy miközben segítik a lányok iskoláztatását és oktatását ezzel párhuzamosan a fiúk segítséget kaphatnak, hogy megismerjék a gender struktúrákat és hogy megtanulják azt, hogy hogyan ne legyenek machok, és hogy ne tegyék tönkre a lányokat.

Ez a nagyszerű szervezet azon van, hogy exportálja a svéd feminista gender-érzékeny oktatást a fejlődő országokba, aminek a hatása Svédországban is jelentős, ahol a fiúk és a lányok jegyeinek átlaga közti különbség nagyobb, mint bármely másik országban a világon és ahol a fiúk eredményei minden évben újabb és újabb negatív rekordokat döntenek. Tisztán látszik, hogy a svéd feminizmus sikere megvalósítható a fejlődő országokban is.

Szóval támogasd a Plan Sverige-t. Ha mi összefogunk biztosak lehetünk benne, hogy minden lány be lesz iskolázva. És akkor már csak 59 millió fiú marad aki nem jár iskolába. Így lesz mindenki egyenlő!”

A fenti vélemény a Jämställdhetsfeministern blog “Därför är det okej att 59 miljoner pojkar inte får gå i skolan” cikk magyar fordítása, az eredeti svéd nyelvű cikküket: itt olvashatod el.

Megjegyzés: a Plan egy nemzetközi gyerekjogi szervezet, amely a legtöbb nyugati fejlett országban jelen van (Magyarország nincs) és a Plan Sverige ennek svédországi képviselője. Ezek a szervezetek 2007 óta folytatják a “Because I’m a Girl” kampányt, aminek a lényege nagyrészt le van írva fentebb. Amit még fontos hozzátenni, hogy ez egy nemzetközi kampány, nem kizárólag a svéd szervezet vesz részt ebben, hanem a többi országé is.

Hozzászólások