Emma Watson beszédét nem követték tették az ENSZ részéről

emma-watson2014 szeptemberében Emma Watson az ENSZ jószolgálati nagyköveteként a férfiakat invitálta, hogy vegyenek részt a nemek közti egyenlőségért vívott harcban, csatlakozzanak a He for She mozgalomhoz. Beszédében a férfiak problémáiról is említést tett, a He for She főoldalán úgy definiálja magát, hogy Szolidaritási Mozgalom a Nemek Közti Egyenlőségért. Bármennyire is jó kölcsönös szolidaritáson alapuló kezdeményezésnek tűnt ez, úgy néz ki, hogy nem változott semmi.

Emma Watson meglepő beszédet mondott az ENSZ jószolgálati nagyköveteként, szerinte nem jó az, hogy ilyen kevés férfi vesz részt a nemek közti egyenlőségért folytatott küzdelemben. Elmondta, hogy az egyenlőtlenségek a férfiakat is sújtják, ezért számukra is fontos a nemek közti egyenlőség és kéri, hogy csatlakozzanak a He for She mozgalomhoz. Erről korábban nem igazán hallottunk, pláne nem az ENSZ részéről.

Idézet Emma Watson beszédéből:

“Férfiak, szeretném megragadni az alkalmat, és meghívni önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk. A nemek egyenjogúsága a férfiak ügye is. Mert egyelőre úgy látom, hogy édesapám szülői szerepét sokkal kevesebbre értékeli a társadalom, noha gyerekként ugyanúgy igényeltem a jelenlétét, mint édesanyámét.  Találkoztam olyan fiatal férfiakkal, akik mentális betegségben szenvedtek, és nem mertek segítséget kérni, mert attól féltek, hogy akkor már nem tűnnek elég macsónak – pedig Nagy-Britanniában az öngyilkosság sokkal nagyobb arányban pusztítja a 20 és 49 év közötti férfiakat, mint a közúti balesetek, a rák vagy a szívkoszorúér-megbetegedések. Találkoztam olyan férfiakkal, akiket megtört vagy elbizonytalanított a férfi sikeresség eltorzult értelmezése. Az egyenjogúság hiánya a férfiaknak is problémákat okoz.  Nem beszélünk túl gyakran arról, hogy a férfiakat is bebörtönzik a nemi sztereotípiák, pedig látom, hogy ez rájuk is igaz, és amint ők szabadokká válnak, annak természetes következménye lesz, hogy a nők számára is megváltoznak a dolgok.”

Bár a mozgalom neve sokatmondó, de ilyen előzmények után azért talán lehetett bizakodni abban, hogy változik valamit az ENSZ politikája. Hamar kiderült, hogy erről szó sincs. Ahogy az eddigi tevékenységük, úgy ez is kizárólag nőket érintő kérdésekkel foglalkozik.

2 hónap elteltével már láthatjuk azt, hogy a He for She mozgalom egy olyan kérdést se vett napirendre ami kifejezetten a férfiak problémáival foglalkozna, sőt azokat is női problémaként tartják számon, amelyek mindenkit érintenek. Itt elsősorban az erőszakra gondolok általánosságban, hiszen a mozgalom legfőbb témája.

Lássuk csak például a tegnap esti hírt:

3-ből 1 nő tapasztalt fizikai vagy szexuális erőszakot a partnere által, a meggyilkolt nők 50%-át a partnere ölte meg és 2,6 milliárd nő és lány él olyan országban, ahol nincs külön törvény a családon belüli erőszakra.

heforshe-screenshot5

Pont, mint egy radikális feminista propaganda: csak nőket az áldozatok, csak férfiak az elkövetők. Pedig még családon belüli erőszak az áldozatok harmada férfi, az erőszak többi típusáról nem is beszélve.

Az erőszakot általánosságban nem lehet leszűkíteni erre. Bizonyos formái jobban érintik a nőket, bizonyos formái a férfiakat. Erre szükséges felhívni a figyelmet, azonban ha a nőket gyakrabban érintő problémákat nemi kérdésként kezeljük, akkor nem szabadna elfeledkezni arról sem, hogy az erőszaknak vannak olyan formái is amelyek kifejezetten férfiakat érintenek inkább: több férfit ölnek meg világszerte, több kisfiút kényszerítenek arra, hogy álljanak be katonának és a világ egyharmadában a fiúgyermekek nemi szerv csonkításnak vannak kitéve.

Ezek a kérdések az ENSZ szerint már nem érdekesek. Ez így semmiképp nem egy olyan politika ami a nemek közti egyenlőséghez vezetne, támogatható lenne, ez ugyanis diszkrimináció, ami az erőszak férfiáldozatait csak jobban hátráltatja mivel megerősíti azt a sztereotípiát miszerint férfiak nem lehetnek áldozatok.

Vagyis azt gondolom, hogy a He for SHE mozgalom is jól illeszkedik az ENSZ eddigi egyoldalú genderpolitikájába. Vajon miért csak női szervezete van az ENSZ-nek? Miközben egy olyan napot sem tartanak amely kifejezetten férfiakat érintő kérdésekkel foglalkozik, már van egy csomó kifejezetten nőkkel foglalkozó nap:

Február 6. Nemzetközi zéró tolerancia nap a női nemi szerv csonkítása ellen
Március 8. Nemzetközi Nőnap
Október 11. Lány gyermekek világnapja
Október 15. A vidéki nők nemzetközi napja
November 25. A nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés világnapja

Ha valakit érdekel, akkor itt lehet megtekinteni azt, hogy milyen tevékenységet folytatnak az egyenlőség érdekében.

Hozzászólások