Meghallani azokat, akik nem hallhatóak – Warren Farrell interjú

Egy rádiós beszélgetés során, Warren Farrell a nemzetközi férfijogi mozgalom alapítója, sok más mellett, a korai tapasztalatairól, illetve hibáiról is beszélt.

Elmondta, hogy még a Nők Nemzeti Szervezetének munkatársaként fogadott az otthonában egy férficsoportot. Ez a csoport biztonságos helyet jelentett a férfiak számára, hogy megosszák egymással az érzéseiket, gondolataikat. Farrell-nek azonban feltűnt, hogy rendszerint néhány órával később a férfiak be szerették volna fejezni a diskurzust és távozni szerettek volna. Ezt nagyon zavarónak találta, de ennek ellenére folytatta a csoportot. Végül elkezdte rögzíteni a találkozókat, és a visszajátszásokat nézve arra jött rá, hogy valamit elmulasztott.

Ahelyett, hogy meghallgatta volna őket és lehetőséget adott volna, hogy az érzéseikre magyarázatot adjanak a saját nézőpontjukból is, rendszerint a szavukba vágott és elmondta nekik azt, hogy mit éreznek és miért érezik azt. Elmondta a tapasztalatait feminista nézőponton keresztül, figyelmen kívül hagyva a férfiak saját értelmezését.

A teljes, közel 3 órás interjú, amiben sok más témáról is szó van

Toy Soldiers, amerikai férfimagazin szerzője kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a jelenség nagyon sok, feminista vagy feminista-érzelmű férfi által vezetett helyen jellemző. Úgy tűnik, hogy a feministákat sokkal kevésbé érdekli a férfiak saját tapasztalata illetve, hogy mit éreznek, vagy gondolnak, mint a saját elméleteik alátámasztása. Ha egy férfi olyasmit mond, ami szembe megy a nézeteivel, akkor vagy leállítják, vagy figyelmen kívül hagyják. Ez különösen igaz a férfi-feministákra, akik különösen szükségesnek érzik, hogy bizonyítsák a feminista nézeteik melletti teljes elköteleződésüket.

Ennek az eredménye lehet az, hogy nagyon kevés férfi vesz részt olyan eseményeken, ahol a férfiak nagy része feminista, vagy feminista érzelmű. Abban a pillanatban, hogy valaki valami olyasmit mond, ami a feminista-szférán kívül helyezkedik, belé fojtják a szót, pellengérre állítják. Ez meggátolja, hogy ezeknek a férfiaknak a hangja bárkihez is eljusson.

220px-warren_farrell_photo.jpgFarrell észrevette ezt és úgy döntött, hogy hagyja, hogy a férfiak magukért is beszéljenek. Azt vette észre, hogy teljesen megváltozott a beszélgetések dinamikája. A férfiak nyitottabbak lettek és hajlandóak voltak hosszabb időn keresztül beszélgetni.

Sok feminista férfi nem veszi észre ezt. Ragaszkodnak az elméleteikhez és nem nyíltak más vélemények befogadására.

Warren Farrel, amerikai pedagógus és aktivista. Pszichológiát, szociológiát, politikatudományt, női tanulmányokat és társadalmi nemek tanulmányát oktatott amerikai egyetemeken. Az 1970-es években került előtérbe, a feminizmus második hullámának ügyén, a Nők Nemzeti Szervezetének szolgálatában állt. Később a férfijogi mozgalom alapítójává, illetve meghatározó alakjává vált. 

 

Hozzászólások