Mindennap Férfinap van?

Jess Phillips és Philip Davies

Jess Phillips és Philip Davies

A brit Konzervatív Párt egyik képviselője, bizottsági ülésen nyújtott be javaslatot arra, hogy a brit parlament tartson vitanapot November 19-én, Nemzetközi Férfinapon a férfiak helyzetéről. Egy Munkáspárti képviselőnő az ötlet hallatán hangos nevetésbe tört ki, szerinte nincs szükség ilyesmire, neki ugyanis mindennap Férfinap van. Végül a javaslatot elutasították, azonban a vita nem ért itt véget.

Philip Davies, a konzervatívok képviselője javasolta, hogy November 19-én, Nemzetközi Férfinapon a brit parlament vitassa meg a férfiak helyzetét, akárcsak, ahogy Nemzetközi Nőnapon szokták a nőkét. Jess Phillips, a Munkáspárt képviselőnője hangos nevetéssel fogadta a javaslatot. “Mint az egyetlen nő ebben a bizottságban, nekem mindennap Férfinap van. Amikor a nők aránya ezekben az épületekben egyenlő lesz, akkor jöhet a ti vitátok. És ez rohadt sok idő múlva lesz.” – mondta.

A vita a médiában folytatódott. Phillips kitartott álláspontja mellett, szerinte nevetséges, hogy a parlament a Nemzetközi Nőnaphoz hasonlóan vitanapot tartson Férfinapon is: “Ilyen nemi arányok mellett a férfiaknak nincs szüksége több lehetőségre ahhoz, hogy a parlamentben beszéljenek”.

Davis szerint Phillips kettős mércét alkalmaz: “Ha megnézzük azt, hogy milyen parlamenti viták voltak, akkor azt láthatjuk, hogy kifejezetten a férfiak helyzetével kapcsolatos témák – mint a fiúk alulteljesítése az oktatásban, a prosztatatrák arányai, vagy a bántalmazott férfiak magas látenciája – nagyon ritkán kerültek elő, holott valódi problémák.

Ha Phillips azt mondja, hogy ezekről máskor is lehet beszélni, akkor pontosan ugyanez vonatkozik a Nőnap témáira is. Sőt, vannak havi kérdéseink a nők egyenlőségével kapcsolatban, miközben a férfiak egyenlőségével kapcsolatban nincs ilyesmi. Szóval, ha Phillips azt mondaná azoknak is, akik Nőnapon vitanapot szeretnének, hogy nagyon sok lehetőségük van arra, hogy ezekről a témákról máskor beszéljenek, akkor konzisztens lenne. Akkor viszont nem az, ha támogatja a Nőnapi a vitát, a férfiakat viszont megfosztja ettől.”

Phillips ezt követően a Buzzfeed-nek nyilatkozott: “Azt támogatom, hogy beszéljünk olyan problémákról, mint a prosztatarák, a férfiak öngyilkossági aránya, vagy a családon belüli erőszak, de ezek nem az egyenlőségről szólnak. Egy olyan bizottság előtt követelt Férfinapi vitát Davis, melynek 6 férfi és 1 női tagja van és nem látja az iróniát ebben. Egyenlőséget akar a nőkkel szemben egy olyan épületben, ahol a női egyenlőség egy vicc.”

ffinap4Bár a történetnek még nincs vége, itt azért érdemes megállni egy pillanatra: volt egy-két csúsztatás, ami figyelemre méltó, ezekkel gyakran találkozunk az itthoni politikában is.

Van 2 kifejezés, ami teljesen mást jelent:
“men raising issues” = férfiak felvetnek témákat
“raising of men’s issues” = felvetni a férfiak helyzetével kapcsolatos témákat

Miközben Davis végig ez utóbbiról beszélt, a Férfinapi vita szükségességét azzal indokolta, hogy vannak olyan egyenlőtlenségek és speciális problémák, melyek a férfiakat sújtják, Phillips olyan érvek mentén utasította el a javaslatot, mintha Davis nem is erről beszélt volna, hanem arról, hogy a parlamentben a férfi képviselőknek kéne több szót adni.

A férfiak magas öngyilkossági aránya, a fiúk iskolai hátránya nemcsak, hogy széleskörű társadalmi probléma a szigetországban, de kiváltképp a fehér munkásosztályt érinti a leginkább. Vagyis amikor Phillips azt mondja, hogy azért nem lehet beszélni a férfiak magas öngyilkossági arányának problémájáról a parlamentben, mert a nők alulreprezentáltak ott, akkor tulajdonképpen a női elitet érintő egyenlőtlenség felszámolásától teszi függővé azt, hogy foglalkozzanak a munkásosztályhoz tartozó férfiakat  sújtó egyenlőtlenséggel.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy ő, mint egy privilégiumokat élvező nő, kívánja megvonni a társadalom alsóbb rétegeihez tartozó férfiaktól a társadalmi közgondoskodást, az egyenlő bánásmódot, arra hivatkozva, hogy a hozzá hasonlóan privilegizált helyzetű (azaz felső társadalmi osztályhoz tartozó) nőtársai nem jutnak be a parlamentbe. Különösen ironikus ez egy Munkáspárti képviselőtől.

 

A felvetett témáknak ne lenne köze az egyenlőséghez?

ffinap5

Jess Phillips

Hogyne lenne köze az egyenlőséghez a fiúk iskolai eredményességének, ha rosszabb jegyeket kapnak, mint a lányok? Hogyne lenne köze az egyenlőséghez a férfiak magas öngyilkossági arányának, ha 5-ször annyi férfi vet véget az életének, mint ahány nő? Hogyne lenne köze az egyenlőséghez a férfiak családon belüli bántalmazásának, ha magasabb a látencia, mint a nőknél és, ha az áldozatok nemüktől függően eltérő bánásmódban részesülnek?

Glen Poole, férfijogi aktivista a The Telegraph-ban közölt egy bejegyzést, melyben kifejtette, hogy mennyire felháborítónak tartja a képviselőnő nevetgélését: “Számomra az nem vicces, hogy a férfiak és a fiúk a fő áldozatai mind a férfiak, mind a nők által elkövetett erőszaknak, miközben a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak ellen van nemzeti stratégiánk, a férfiakkal és fiúkkal szembeni erőszakkal ellen nincs.”

Az elmúlt napokban már leginkább arról szóltak a hírek, hogy online trollokPhillips-et nemi erőszakkal fenyegették meg a történtek miatt. Phillips szerint, a férfiak így próbálják elhallgattatni azokat a női politikusokat, akikkel nem értenek egyet. Képviselőtársai, akik szó nélkül eltűrték azt, hogy Phillips elutasítja, hogy olyan problémákról szó legyen, amely minden férfit és fiút érinthet országban, illetve, hogy nevetgélt rajta, pusztán pár online troll fenyegetése nyomán akcióba lendültek és elindították az#IStandWithJessPhillips kampányt, hogy kiálljanak a képviselőnő mellett. Ezzel eljutottunk oda, hogy immár ő tünteti fel magát úgy, mint a szexizmus áldozata.

“Ennek az egész történetnek az a szomorú iróniája, hogy a média több teret és adásidőt biztosít azoknak a fenyegetésnek, melyeket Jess Phillips most kapott így Férfinap előtt, mint amennyit a nemi erőszak férfi áldozatainak adtak az elmúlt 6 évben, amióta népszerűsítem ezt a napot – mondta Glen Poole, aki a Nemzetközi Férfinap koordinátora is a szigetországban.

Hozzászólások