Nem lehet hozzászólni a Google Nőnapi videójához

A Google keresőoldalán a mai napon a Nemzetközi Nőnap alkalmából nőkkel és a női egyenjogúsággal kapcsolatos képeket láthatunk, illetve a vállalat egy videót is feltöltött a Youtube-ra. A videóhoz, amit már közel 10 millióan nézték meg egy nap alatt, nem lehet hozzászólni. Vajon miért?

Ilyen a Google Nőnapi megjelenése idén:

123

 

Feltöltöttek egy Nőnapi videót is, amit már 9,9 millióan néztek meg, viszont a hozzászólási lehetőség le van tiltva. Figyelemreméltó az is, hogy nagyon sokan nem kedvelik a videót (21 ezren kedvelik, 13 ezer embernek nem tetszik):

121

 

Ezen szerintem érdemes egy kicsit elgondolkodni. A videó letiltásának és a sok negatív visszajelzésnek egyik elég nyilvánvaló oka az lehet, hogy nagyon sokan elégedetlenek azzal az egyoldalú szemléletmóddal, amelyek a nemekkel kapcsolatban uralkodik manapság.

A Google minden évben megemlékezik a Nemzetközi Nőnapról, rengeteg emberhez eljut és fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet, eközben a Nemzetközi Férfinapról rendszerint “elfeledkezik”. Az elmúlt évek tapasztalatai (pl. a Google 2014-es videója) azt mutatják, hogy amikor még nem volt letiltva a hozzászólás lehetősége, akkor az ilyen témájú videók alatt a hozzászólók többnyire azt kérték számon, hogy miért nem ünnepli a Google a Férfinapot (és a társadalom úgy általában). Erre válaszként pedig érkeztek az olyan jól ismert hozzászólások, hogy “miért a férfiakkal kell foglalkozni egy Nőnapi videó alatt”, illetve, hogy azért nem tartja a Google Férfinapot, “mert arra nincs szükség”.

Gyakran elhangzik az a vád, hogy egyes férfiak azért vetik fel a témáikat a női témával foglalkozó cikkeknél, videóknál, bejegyzéseknél, mert így akarják a női emancipációt akadályozni. Pedig a valóság szerintem az (ahogy a Google példája is mutatja), hogy a döntéshozók az ilyen véleményeket antidemokratikus, és egyébként a nemek egyenlőségét is sértő módon folyamatosan figyelmen kívül hagyják, a felvetett problémákat szőnyeg alá söprik, és így ennek a következménye az, hogy az emberek ott mondják el erről a véleményüket, ahol tudják, például egy Nőnapi videó alatt.

Ezért nem azokat terheli a felelősség, akik hangot adnak a véleményüknek, hanem azokat a döntéshozókat, befolyásos szervezeteket, akik arról tehetnek, hogy az ember ezt máshol, máskor nem teheti meg. Hogy írjon valaki a Google Férfinapi videója alá, ha olyan nincs? A Google 2014-es Nőnapi videója alatt egy hozzászóló ezt írta: “Hé, Google! Találjátok ki mi van! November 19. “Már?” – kérdezitek. Igen, már. Miért nincs semmilyen említés, vagy utalás a 2014-es Nemzetközi Férfinapra?”

Amikor már egy Nőnapi videónak is ilyen értékelése van, és úgy érzik, hogy tiltani kell a hozzászólásokat, mert akkora az elégedetlenség, akkor ideje lenne észrevenni, hogy már a női esélyegyenlőség, illetve az azzal foglalkozók megítélésére nézve is igencsak káros az, ami zajlik manapság.

A Google idei Nőnapi videója:

Hozzászólások