A Valódi Egyenlőséget csoport nyílt levélben hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Férfinapra

International-Mens-DayA Nemzetközi Férfinap (November 19.) népszerűsítése a nemek közti egyenlőség szempontjából fontos ügy. Ezen a napon a férfiakat érintő témák felvetésével, problémák ismertetésével, célok kitűzésével lehet tudatosítani a társadalomban a férfiakat érintő problémákat és pozitív irányba lehet formálni a férfiakkal kapcsolatos szemléletmódot.

Ezúttal a Vodafone, a Telenor, a Dorko és az Unicef Magyarország figyelmét hívtuk fel nyílt levélben a Nemzetközi Férfinapra, valamint azzal kéréssel fordultunk hozzájuk, hogy a Nőnapi akciójukhoz hasonlóan, idén a Férfinapon is irányítsák rá valamilyen speciális problémára a figyelmet.

Az alábbiakban a nekik elküldött nyílt levélünk olvasható:

Tisztelt………….!

Mi, a Valódi Egyenlőséget csoport tagjai, azért keressük meg Önöket nyílt levélben, hogy gratuláljunk a Nőnapi akciójukhoz, illetve szeretnénk a figyelmüket felhívni egy másik, ugyancsak a nők és a férfiak egyenlő esélyeit elősegíteni hivatott nemzetközi ünnepre.

Először is szeretnénk gratulálni Nemzetközi Nőnapi akciójukhoz, mely által Önök hozzájárultak a nők problémáinak tudatosításához a magyar társadalomban, és ahhoz, hogy a lakosság egésze együtt érzőbben, támogatóbban viszonyuljon hozzájuk. Mi, a Valódi Egyenlőséget csoport női és férfi tagjai, úgy gondoljuk, hogy ez dicséretes és követendő példa.

Másrészt azonban szeretnénk felhívni a figyelmet egy másik, hazánkban eddig elhanyagolt nemzetközi ünnepre, és egy másik segítségre szoruló csoportra. November 19 – e, a Nemzetközi Férfinap, amely mindeddig sajnálatos módon a magyar társadalomban kevés figyelmet kapott.

Míg a nők oldaláról az egyenlő bérezés kérdése, a mellrák veszélyei, vagy a nőket érintő erőszak a közbeszéd részét képezi, addig a férfiak problémáival kapcsolatban a társadalom általi elhanyagoltság jellemző. A férfiak rossz egészségügyi állapota (a férfiak várható élettartama 7 évvel alacsonyabb, mint a nőké[1]), a tömegesen korai iskolaelhagyóvá váló fiúk[2], a családon belüli erőszak férfiáldozatainak helyzete (például a családon belül elkövetet emberölések áldozatainak 61%-a férfi[3]), a hajléktalanság (a hajléktalanok 80% férfi[4]), az öngyilkosságok (a befejezett öngyilkosságok 79%-át férfiak követik el[5]), és a szenvedélybetegségek mind olyan, főleg férfiakat érintő problémák, melyek alig ismertek ma még.

A férfiak továbbá a munkaerőpiacon is szembesülnek problémákkal: sok területen alulreprezentáltak (például a tanári pályán, vagy az ápolók között), a munkahelyi balesetek áldozatainak 77%-a férfi[6], a halálos munkahelyi balesetek áldozatai között pedig még ennél is magasabb a férfiak aránya: 97%[7].

A fentiekre tekintettel azt kérjük Önöktől, hogy idén, November 19 – én, egy megfelelő akcióval irányítsák a magyar társadalom figyelmét a fenti problémák közül valamelyikre, hogy a társadalom érzékenyebb, együtt érzőbb és támogatóbb legyen a férfiakkal!

Köszönjük!OpDDRWr

Valódi Egyenlőséget Facebook csoport

[1] http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html

[2] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/european-semester_thematic-factsheet_early-school-leavers_en.pdf

[3] Virág György (szerk.): Családi iszonyok. A családi erőszak kriminológiai vizsgálata (2006); Belügyi szemle ISSN 1218-8956

[4] Breitner Péter – Gurály Zoltán – Győri Péter: Kérdések és válaszok a hajléktalanságról (2002); Budapest; Menhely Alapítvány

[5] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/muhelytanulmanyok2.pdf

[6] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/munkabaleset07.pdf

[7] http://www.hse.gov.uk/statistics/pdf/fatalinjuries.pdf

Hozzászólások