Színesedik a hazai férfijogi paletta – új játékos a pályán

VE szimbólumTalán éppen most szárad a tinta az utolsó aláíráson azon a társasági szerződésen, amelyik kimondja a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság megalakulását. Az elnöke Toplak Zoltán, aki korábban a Férfihang Civil Társaság, szintén férfijogi szervezet, alelnökségét látta el.

Toplak Zoltán azt nyilatkozta, hogy bár rendkívül hasznosnak ítéli a Férfihang Civil Társaság munkáját, és első évének eredményeit, mégis úgy látta két társával, Szujó Flóriánnal, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnökével, és a Valódi Egyenlőségért Facebook csoport alapítójával, és Kling Ferenccel, férijogi aktivistával, hogy kell egy olyan civil szervezet, amely megvalósítja a férfiak és nők egységét azáltal is, hogy mindkét nem problémáinak megoldásáért síkra száll. Természetesen – és ezt a társasági szerződésbe is rögzítették – amíg a férfiak érdek képviselete számottevően gyengébb, mint a nőké, illetve gyengébb mint az szükséges lenne, a fókuszba főleg a férfiak érdekei, illetve gondjainak megoldása van helyezve.

Fontos különbségként emelte ki még a már létező és működő Férfihang Civil Társasággal szemben az új civil társaság működésében, hogy kormányzati támogatásokért, programokért is fognak lobbizni a fiúk illetve férfiak érdekében. Tudomása szerint az “öregebb” férfiszervezet fő célkitűzései közt inkább a két nem jogi egyenlőségének megteremtése áll.

Liberálisabb szemléletű is az új szervezet, mint azt az egyenlőség szónak a társaság nevébe emeléssel jelezni is akarták. Támogatják, hogy az apákat a jelenleg csak az anyáknak járó jogok és lehetőségek megillessék. Pl. több apaszabadság, vagy ugyanannyi ideig támadhassa meg bíróságon a vélelmezett apaságot az érintett férfi, mint azt teheti az anya. “Bár sokkal célravezetőbb lenne a kötelező apasági vizsgálat minden születendő gyermeknél.” – tette hozzá Toplak. Az ötletet még a korábbi társasági alelnöki idejéből hozta magával, az nem sajátja, de nagyon jónak tartja. “Amikor magzati korban egy anyától származó vérvizsgálattal az apaság biztosan megállapítható, akkor ezzel célszerű volna élni.”

Szujó Flórián, az alelnök, a Valódi Egyenlőségért Facebook csoport alapítója hozzátette, hogy fontosnak tartja azt, hogy a nemek közti egyenlőséggel kapcsolatban olyan nézőpontok is jelenjenek meg, amelyek a férfiak és a nők problémáinak megoldását, képviseletét egyaránt célul tűzik ki, és hangsúlyozottan a nők és férfiak közti egységből, és szolidaritásból indulnak ki. Továbbá kiemelte, hogy a férfiak jogai, kötelességei, szerepei jóval kevésbé modernizálódtak, kerültek összhangba a mai értékekkel, aminek a következményeit látjuk a törvényekben, a társadalompolitikában és a civil társadalomban egyaránt. “Hogy ez változzon, nagy szükség lenne arra, hogy legyenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket a kérdéseket napirendre tűzik és képesek ismertetni álláspontjukat nyilvánosan is. A társaság megalapításával és tevékenységével remélem, hogy mi is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy előrelépjünk e téren.” – mondta.

Szeptember második felében már egy apajogi tüntetést terveznek, egy kicsit drámai jelleggel, színes, az érzelmekre ható képekkel, rövid jelmondatokkal, illetve apáknak a gyermekeik láthatásáért folytatott küzdelmeinek ismertetésével. “A magyar férfiak többsége gyakorló apa szeretne lenni” címet adják az eseménynek. A hazai aktívabb férfi és apajogi szervezetekkel egyeztetnek épp a közös részvétel kapcsán. A demonstráció érinteni kívánja a családalapítás előtt álló férfiak problémáit, illetve az elvált apák gondjait. A kiállás címzettje Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, akit a nehézségekre való figyelemfelhívás mellett szeretnének abban megerősíteni, hogy a kormány jól teszi, ha társadalompolitikájában számít a férfiakra és bevonja őket a családokkal kapcsolatos terveibe. A másik célcsoport a sajtó, ezért is igyekeznek figyelmet felkeltővé tenni a kiállást. Végül az utca emberéhez is kívánnak szólni a színes képeken túl szórólapokkal, melyek tartalmát – a fent említett apák harcait – hangosbeszélőn is közzé teszik.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság mindenképpen a már meglévő és a később alakuló, érdemi munkát felmutató férfi és apajogi szervezetekkel közösen képzeli el a jövő feladatainak megoldását – zárta nyilatkozatát Toplak Zoltán.

Hozzászólások