A család a férfi ügye is! A családpolitika vegye figyelembe jobban az apákat!

novak_katalin_t._szanto_0A család a férfi ügye is! A családpolitika vegye figyelembe jobban az apákat!

Nyílt levelünk Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár részére.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony!

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság, mint a nemek egyenlősége és a családok segítése mellett elkötelezett civil közösség, örömmel értesült róla, hogy a kormány kedvezményekkel és juttatásokkal igyekszik a nőket támogatni és biztatni a több gyermek vállalására. Úgy gondoljuk azonban, hogy a gyermekvállalást támogató családpolitikának a férfiakra, apákra is tekintettel kell lennie, hiszen a gyermekvállalás egy férfi és egy nő közös ügye. Emiatt most nyílt levéllel fordulunk Önökhöz. Arra kérjük Önöket, hogy számoljanak fel minden apákat sújtó diszkriminatív törvényt és gyakorlatot, illetve a családpolitikai intézkedések során gondoljanak az apákra is!

Meglátásunk szerint a férfiakat is segíteni kell abban, hogy olyan biztos keresethez jussanak, ami a családi költségvetés alapját képezheti. A diákhitelt a gyermekek után az anyákhoz hasonlóan az apáknak se kelljen részben, vagy egészben visszafizetniük! Támogatni kell a nős, vagy párkapcsolatban élő férfiak – különösen a gyerekes férfiak – munkához jutását, például a munkahely számára jóváírható adókedvezményekkel. Továbbá ösztönözni kell a munkaadókat a kisgyermekes apák rugalmas foglalkoztatására, hogy az apák több időt tölthessenek családjukkal, gyermekeikkel. Az elvált apák mellett vészesen hiányoznak az el nem vált, de rengeteget dolgozó férfiak is a gyermekeik életéből.

Több apaszabadságot szeretnénk! Hazánkban 180 nap szülési szabadság jár az anyáknak, az apáknak mindössze 5 nap apaszabadság. Németországban például a két nem tagjainak egyaránt 56-56 nap jár, de Európa-szerte szinte mindenhol máshol jobban megbecsülik az apákat, mint nálunk. Magyarországon csak az apák 6%-a megy el gyedre, miközben a harmaduk szívesen tenné, ha lenne rá lehetősége. További 44 százalék pedig fontolóra venné a gyedet, egy több mint 1000 fős mintával készült online kutatás szerint. Indítson a kormány kampányt a férfiak szülői szerepének megerősítésére, bátorítsa az apákat a gyed igénybevételére! Induljon kampány, amely a férfiak előtt újra vonzóvá teszi a pedagógus pályát! Gyermekeinknek a női mellett szükségük van a férfi mintára is. Mind a családban, mind pedig azon kívül.

Általánosságban is szeretnénk, hogy az apaság a köztudatban jobban megbecsültté váljon. Különböző férfi- és apaszervezetekkel, a férfiak helyzetével is foglalkozó egyenlőségi csoportokkal célszerű lenne kampányokat indítani, amelyben az apaság, a nagypapaság, a családalapítás szépségére és hasznosságára irányítják a férfiak figyelmét. Mindezen szervezetek bevonását a közös munkába szívesen vállaljuk.

A család a férfi ügye is! Vegyék végre komolyan a férfiakat ebbéli szerepükben!

Tisztelettel: Toplak Zoltán, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnöke

Hozzászólások