Nyílt levél Tordai Bencének, a Párbeszéd képviselőjének az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban

tordaiegyenesTordai Bence a Párbeszéd képviselője és szóvivője az ATV Start című műsorában sürgette az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, ezzel kapcsolatban írtunk neki nyílt levelet, ami az alábbiakban olvasható. 

Tisztelt Tordai Bence képviselő úr!

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnöke vagyok, mely társaság a nemek egyenlősége kérdése és érdekének védelmében jött létre, a férfiak alulreprezentáltsága miatt a fenti kérdésekben egyelőre főleg rájuk koncentrálva. Levelemet a társaság teljeskörű támogatásával írom és küldöm Önnek.

Az ATV Start című műsorában Ön az Isztambuli Egyezmény ratifikációját szorgalmazta a családon belüli erőszak megelőzése és az áldozatok védelme érdekében. Emiatt szeretnénk ráirányítani a figyelmét egy fontos problémára az egyezményt illetően, illetve ezzel összefüggésben a családon belüli erőszak férfiáldozatainak jelenleg is rossz helyzetére.

Egyetértünk azzal, hogy további lépésekre van szükség a családon belüli erőszak prevencióját, illetve az áldozatok védelmét illetően, valamint, hogy e tekintetben az Isztambuli Egyezmény számos pozitív előremutató intézkedést irányoz elő. Azonban összességében a férfiáldozatok hátrányos megkülönböztetése miatt, és a férfiakkal szembeni erőszak társadalmi szintű problémájának el nem ismerése miatt, jelenlegi formájában az egyezményt nem tartjuk megfelelőnek se az áldozatvédelem, se a nemek közötti egyenlőség szempontjából.

Annak ellenére, hogy már számos kriminológiai és szociológiai kutatás rámutatott arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben korántsem elhanyagolható a családon belüli erőszak férfiáldozatainak száma (például az is egy sokatmondó adat szerintünk, hogy a családon belüli emberölések áldozatainak többsége férfi) az Isztambuli Egyezmény mégis kizárólag a nők számára irányoz elő kötelező jellegű védelmet, és az egyezmény értelmében a fiúk és a férfiak alacsonyabb fokú védelme az erőszakkal szemben nem minősül diszkriminációnak.

Az erőszak férfiáldozatai a legtöbb esetben ma azért láthatatlanok, mert még mindig súlyos stigmát jelent, ha valaki férfiként áldozattá válik. Az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak megelőzése szempontjából egyik fontos feladata lenne, hogy ez megváltozzon, ezzel szemben az Isztambuli Egyezmény ezen a problémán csak ront azzal, hogy immár törvényi szintre emeli az erőszakot elszenvedő férfiak háttérbeszorítását.

A fentiekre való tekintettel kérjük Önöket, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikációja helyett a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét illetően egy olyan áldozatvédelmi és prevenciós szakpolitika kialakítását ösztönözzék, amely a nők és a férfiak számára is a legmagasabb szintű védelmet jelenti az erőszakkal szemben.

Üdvözlettel:
Szujó Flórián
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnöke

 

FRISSÍTÉS! Tordai Bence válaszában azt írta, hogy támogatja a levélben megfogalmazott célokat, de szerinte ezt nem az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának ellenzésével, hanem annak kiegészítésével lehet elérni. A válasz az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Szujó Flórián alelnök úr!

Köszönöm levelét és a valóban elhanyagolt társadalmi csoport melletti kiállást!

Meggyőződésem, hogy a levelében megfogalmazott, és általam is osztott célokat nem az Isztambuli egyezmény hazai ratifikációjának ellenzésével, hanem a benne foglaltak kiegészítésével, az áldozatvédelmi intézkedések kiterjesztésével lehet elérni.

Ebben a szellemben kívánok munkájukhoz további sok sikert!

Üdvözlettel, Tordai Bence

Tordai Bence
országgyűlési képviselő
frakcióvezető-helyettes, Párbeszéd

Hozzászólások