Dániában a fiúkra is kiterjesztik a HPV elleni oltást

shutterstock_174169817Dániában arról döntött a kormány, hogy 2019-től kiterjeszti a fiúkra is a HPV elleni védőoltást. Korábban a nemi diszkrimináció miatt számos kritikát kapott orvosok, kutatók és politikusok részéről ez a gyakorlat. A Valódi Egyenlőségért Civil társaság előző héten az ombudsmanhoz fordult, annak érdekében, hogy Magyarországon is nemtől függetlenül részt lehessen venni az iskolai oltóprogramban.

A döntés előzménye, hogy korábban számos orvos, kutató és politikus bírálta a gyakorlatot. Például Susanne Krüger Kjær rákkutató professzor videnskab.dk-nak így nyilatkozott “A HPV-vel összefüggő betegségek a férfiakat és a nőket is érintik, ezért szerintem ugyanazt a védőoltást kellene ajánlani mindenkinek”. A professzor arról is beszélt a lapnak, hogy nagy különbség van abban, hogy milyen fiúk (vagy a szüleik) döntenek úgy, hogy igénylik a fizetős HPV elleni védőoltást. Felhívta a figyelmet rá, hogy a kutatási eredmények azt mutatják, hogy jóval nagyobb arányban igényelték azok a fiúk az oltást, akik olyan családból származtak, ahol a szülő felsőfokú végzettségű, különösen abban az esetben ha orvos, vagy nővér. Ezzel szemben legkisebb eséllyel a szegényebb, bevándorló háttérrel rendelkező családok igényelték. “Nem mindenki engedheti meg magának, hogy kifizesse a vakcinát, ha az nem biztosított mindenki számára ingyenesen, az azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszer hozzájárul a társadalmi egyenlőtlenségek növeléséhez is”. – mondta a professzor.

Politikusok is hasonlóképp foglaltak állást.“Nem szeretnénk senkit se kényszeríti arra, hogy beoltassa magát, azonban azt gondoljuk, hogy egyenlő lehetőséget kellene biztosítani mindkét nem számára. Ma már vannak szülők, akik be szeretnék oltatni a fiaikat, de fizetniük kell érte. Mi azt gondoljuk, hogy ez diszkrimináció és egyenlőtlenségeket hoz létre a társadalomban.” – mondta Kirsten Normann Andersen, a baloldali Szocialista Néppárt (SF) politikusa. Ugyanezen az állásponton volt Liselott Blixt, a jobboldali Dán Néppárt politikusa is, aki felkérte az egészségügyi minisztert, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést. Azt mondta, hogy jó ötletnek tartja az oltás kiterjesztését a fiúkra is, hiszen sokan vannak, akik szeretnék az oltást, de nem engedhetik meg maguknak a költségek miatt.

Végül lett eredménye a kritikáknak: a kormány döntött, 2019-től bevezetik a fiúk számára is. Ellen Trane Nørby egészségügyi miniszter így indokolta a döntést: “Tudjuk, hogy a HPV elleni vakcina a fiúk esetében is csökkenti az bizonyos daganatok és betegségek esélyét. A vakcina ugyancsak csökkenti az esélyét a száj – és a torokráknak, amelyek sajnos jobban érintik a fiatalokat. Ezért most szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fiúknak is fel kellene ajánlani a vakcinát. Ez az egyenlőségről is szól, a fiúknak és a lányoknak ugyanolyan egészségügyi szolgáltatást kell biztosítani.

Magyarországon a fiúk számára továbbra sem elérhető a térítésmentes vakcina. Emiatt a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság részéről a múlt héten panaszt nyújtottunk be Dr. Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához. Az ombudsmannak elküldött állásfoglalásunkban leírtuk, hogy jogilag és etikailag is kifogásolható, diszkriminatív gyakorlatnak tartjuk azt fiúk csak költségtérítés fejében juthatnak a védőoltáshoz, ami nem indokolható a nemek közötti biológiai és fiziológiai különbségekkel. Arra kértük az ombudsmant, hogy vizsgálja meg alkotmányossági szempontból az érintett rendeletet.

Hozzászólások