Nyílt levélben kérjük az UNICEF-et, hogy a fiúgyermekeknek is legyen világnapjuk

depressed-boy_SIOktóber 11.-én tartja az ENSZ és gyermekjogi szervezete, az UNICEF a Lánygyermekek Világnapját. Azt azonban nem tartották fontosnak, hogy a fiúgyermekeknek is legyen világnapjuk. Álláspontunk szerint ez a megkülönböztetés nem helyes, ezért nyílt levéllel fordultunk az UNICEF Magyarországhoz, annak érdekében, hogy indítványozzák azt, hogy a fiúgyermekeknek is legyen világnapjuk.

Tisztelt UNICEF Magyarország!

Az ENSZ, illetve gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF Október 11-én tartja a Lánygyermekek világnapját. Az ENSZ közgyűlésében 2011-ben Kanada indítványozta, hogy ezt a napot ismerjék el a Lánygyermekek Világnapjaként, azzal a céllal, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a figyelem a lányokra és különösen azokra a nemi egyenlőtlenségekre irányulnak, amelyek a lányoknak okoznak nehézségeket.

A Valódi Egyenlőségért csoport korábban egy petícióval fordult Önökhöz, melyben azt kértük, hogy indítványozzák, hogy az ENSZ és az UNICEF a Lánygyermekek Világnapja mellett a fiúgyermekekkel való törődésnek is szenteljen egy napot. Csoportunk tagjai időközben megalapították a Valódi Egyenlőségért Civil Társaságot, ezúttal a társaság nevében fordulunk nyílt levéllel Önökhöz, hogy járjanak közben ennek érdekében, valamint hogy a jövőben fordítsanak figyelmet a fiúgyermekek speciális problémáira is.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság célja, hogy a nemek egyenlőségét és a nemek egységét elősegítse, ennek érdekében különböző társadalmi kezdeményezéseket indítunk. Nagyon jelentős problémának találjuk azt, hogy jelenleg a nemek egyenlőségével kapcsolatos politika és közbeszéd, számos esetben nem mindkét nem hátrányait, szempontjait, szükségleteit veszi figyelembe, és nem a férfiak és nők közötti egységhez és szolidaritáshoz járul hozzá, hanem sok esetben a férfiakat és a nőket egymással szembe fordítja. A fiúk és férfiak helyzetének javítását célzó kezdeményezések rendszerszintű hiányát tapasztaljuk, nem csupán Magyarországon, de a világon általában is.

Mint a nemek közötti egyenlőség mellett elkötelezett szervezet, örömmel fogadtuk, hogy az ENSZ, illetve az UNICEF létrehozta a Lánygyermekek Világnapját annak érdekében, hogy ezen a napon ráirányítsák a figyelmet a lányok jogaira, problémáira és arra, hogy az élet számos területén nem rendelkeznek azonos esélyekkel, mint a fiúk. Az UNICEF Magyarország erőfeszítéseit is elismerésre méltónak tartjuk e téren és örömmel értesültünk arról is, hogy idén már könyvvásárlással is támogathatjuk az UNICEF Magyarország lányok oktatását segítő programját.

Ugyanakkor nem tudjuk szó nélkül hagyni azt, hogy nem tartották fontosnak, hogy egy másik napon a fiúgyermekekre és az ő sajátos problémáikra is ráirányítsák a figyelmet. Álláspontunk szerint gyermek és gyermek között nem lehet fontossági sorrendet felállítani nemi hovatartozásuk szerint és nagyon aggasztónak találjuk, hogy a világ legfontosabb nemzetközi szervezeteinek vezető tisztségviselői úgy gondolkodnak, hogy a fiúgyermekeknek nincsenek közfigyelemre érdemes problémáik, amelyeknek a megoldására szintén szükséges olykor kiemelt figyelmet fordítani.

Ezúton szeretnénk ismét ráirányítani a figyelmüket a petíciónkban korábban már ismertetett jelenségekre:

 • Világszerte súlyos bántalmazások és nemi egyenlőtlenségek sújtják a fiúkat; például a gyermekkatonaság, a gyermekmunka és az egészségügyileg nem indokolt testcsonkítások, a “körülmetélés” tekintetében is. Még a nyugati kultúrkörben is – beleértve hazánkat is – a fiúk gyakrabban válnak “kiskorú veszélyeztetése” bűncselekmény áldozatává.berita_401110_800x600_ANAK_ANAK_KURANG_MAMPU_DI_KHITAN_GRATIS
 • Számos társadalmi sztereotípia nehezíti az egészséges lelki fejlődésüket; sokan élnek a kisfiúkkal szemben olyan súlyos előítéletekkel, amelyek szélsőségesen erőszakos, agresszív jellemvonásokat tulajdonítanak nekik.
 • A fiúkkal szemben merev és gyakran káros szerepelvárásokkal él a társadalom; például a feminin attitűdökkel szembeni erősen eltúlzott intolerancia, a családfenntartó, mindenképpen pénzkereső szerepkör túlhangsúlyozása már kora gyermekkorban is káros irányokba befolyásolhatja a fiúk személyiségfejlődését, életpályáját.
 • Számos nehézséggel kell szembenézniük a fiúknak az iskolapadokban is; mozgékonyságuk, fizikai energiáik miatt olykor nehezebben koncentrálnak, ami az eltérő igényeikre való megfelelő odafigyelés és segítség hiányában jelentős mértékben ronthatja az iskolai eredményességüket is.

Szeretnénk azt is megemlíteni, hogy sajnálattal vettük tudomásul, hogy azóta sem kaptunk választ a petíciónkra és hogy semmilyen érdemi lépés nem történt ez ügyben. Mi senkitől nem akarjuk elvenni a szót, ellenkezőleg: azt gondoljuk, hogy mindenkinek meg kell adni a szót, mindenki számára biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy képviselve legyen, hogy a problémáit elmondhassa és mi a fiúk olyan csoportjai mellett szólaltunk fel, akik helyzetükből adódóan ezt nem tudják megtenni, ezért is különösen fájdalmas volt az, hogy még csak választ sem kaptunk.

Még ha esetleg a felsorolt kritikák egy részével nem is értenek egyet, akkor sem az a helyes megoldás, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a petíciónkat. Németországban civil aktivisták hasonló kritikát fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban és ott az UNICEF helyi szervezete, az UNICEF Deutschland egészen máshogy állt ehhez hozzá. Ninja Charbonneau az UNICEF Deutschland sajtóreferense válaszában jelezte, hogy egyetért azzal, hogy a fiúk helyzetével is szükséges foglalkozni és ígéretet is tett erre. Az UNICEF német oldalán idén első alkalommal meg is jelent egy cikk a témában (https://www.unicef.de/informieren/aktuelles/blog/neun-fakten-ueber-jungen-weltweit/166700). Ebben számos további olyan adat hangzik el, ami – ha esetleg a petíciónkban felsorolt érvek nem szolgálnának elégséges indokként – még inkább indokolja, hogy mindkét nem helyzetével, problémáival foglalkozni kéne, ezért néhányat idéznénk ebből is:maennerpartei_kinderarbeit_jungen_giveboysaday

 • A fiúk csecsemőkori halandósága magasabb: Számos fejlődő országban a csecsemőhalandósági ráta a fiúk esetében magasabb, csak Európában és Dél-Ázsiában nincs jelentős nemi különbség.
 • A fiúk gyakrabban alultápláltak.
 • A fiúkat gyakrabban érinti a gyermekmunka (88 millió fiút és 64 millió lányt érint világszerte). Guatemalában például 35%-a dolgozik a fiúgyermekeknek és 16%-a lánygyermekeknek.
 • A gyermekkatonák túlnyomó többsége fiú.
 • Gyakrabban éri halálos kimenetelű erőszak a fiúkat, mint a lányokat.
 • A korai és kényszerházasságok a fiúkat is érintik, számos országban több, mint 10%-a a fiúknak 18 éves kora előtt házasodik (pl. Kuba, Nepál, Marshall-szigetek, Honduras, Nauru stb.)
 • Kisebb arányban vesznek részt a fiúk az alsó középfokú (11-14 éves kor) oktatásban: 30 millió lány és 32 millió fiú hiányzik az alsó középfokú oktatásból. Az ok feltehetően a gyermekmunka.
 • Migráció: azok között a fiatalkorúak között, akiket útnak indítanak otthonról, vagy elszöknek nagyobb arányban vannak a fiúk: például az Olaszországba tengeren keresztül érkező gyermekek – és fiatalkorúak 93%-a fiú volt 2017-ben.

A fentiekre tekintettel fontosnak tartjuk, hogy legyen egy nap, amikor a fiúgyermekekkel való törődés szükségességére is ráirányítjuk a figyelmet. Megismételjük: szilárdan hiszünk abban, hogy gyermek és gyermek között nem lehet fontossági sorrendet felállítani nemi hovatartozásuk szerint. Őszintén reméljük, hogy az UNICEF Magyarország munkatársai között vannak olyanok, akik a fiúkat érintő problémákat komolyan veszik.

Ezért arra kérjük Önöket, hogy járjanak közben annak érdekében, hogy az ENSZ a Lánygyermekek Világnapja mellett a fiúgyermekekkel való törődésnek is szenteljen egy napot, valamint, hogy az UNICEF Magyar Bizottság indítson el olyan akciókat, amelyek ráirányítják a figyelmet a fiúkkal szembeni diszkriminációra és arra, hogy a fiúk is világszerte szenvednek el nemükből adódó hátrányokat, igazságtalan bánásmódot, továbbá kérjük Önöket, hogy hozzanak létre olyan kezdeményezéseket, amelyek ezek megszüntetését célozzák.

 

Köszönettel:

Toplak Zoltán elnök,
Szujó Flórián alelnök
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság

Hozzászólások