Az UNICEF Magyarország támogatja, hogy a fiúgyermekeknek is legyen világnapja

unicefOktóber 11.-én tartja az ENSZ és gyermekjogi szervezete az UNICEF a lánygyermekek világnapját. Az ENSZ közgyűlésében 2011-ben Kanada indítványozta, hogy ezt a napot ismerjék el a Lánygyermekek Világnapjaként, azzal a céllal, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a figyelem a lányokra és különösen azokra a nemi egyenlőtlenségekre irányulnak, amelyek a lányoknak okoznak nehézségeket.

A fiúgyermekeknek azonban nincs világnapjuk, holott számos érv szól amellett, hogy ez fontos lenne. A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság nevében ezért nyílt levéllel fordultunk az UNICEF magyarországi képviseletéhez, az UNICEF Magyarországhoz, annak érdekében, hogy kezdeményezzék, hogy a fiúgyermekeknek is legyen világnapjuk. Dr. Tausz Katalin az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója válaszában jelezte, hogy támogatják a felvetésünket és eljuttatják a megfelelő fórumra. Továbbá felhívta a figyelmet arrra is, hogy az UNICEF Magyarország idén először szervezett Apák napi eseményt, amely a korai kötődésre hívta fel a figyelmet. Az alábbiakban az UNICEF Magyarország válaszlevelét közüljük:

Tisztelt Toplak Zoltán,

Köszönettel megkaptuk nyílt levelüket, amelyben a fiúgyermekek helyzetére hívják fel a figyelmet. Az UNICEF mottója az, hogy „Minden gyerekért” és kollégáink, önkénteseink, támogatóink világszerte ezen célkitűzés jegyében dolgoznak: a gyerekekért, függetlenül azok származásától, vallásától, nemétől. Ahogyan Önök is helyesen rámutatnak, a szenvedés nem válogat, lányokat, fiúkat egyaránt érint: négyből egy gyermek jelenleg is háború, vagy fegyveres konfliktus sújtotta területen él, 13 millió gyerek semmilyen védőoltásban nem részesült, ezért védtelenek az amúgy megelőzhető betegségekkel szemben is. Több mint hatmillió 15 éven aluli hal meg évente az iható ivóvíz, megfelelő egészségügyi ellátás és gyógyszerek hiányában.

A lánygyermekek világnapja arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy a gyermekeket érintő problémák gyakran súlyosabban érintik a lányokat. A világ számos pontján még ma is eleve elrendeltnek tűnik egy gyermek élete, ha kislányként látja meg a napvilágot. A világon minden egyes nap 40 ezer kiskorú lány köt házasságot az akarata ellenére, a középfokú oktatásban 3 fiúra 1 leány jut, a Földön élő analfabéták kétharmada nő. Ha a lányok oktatási helyzetén az UNICEF elképzelései szerint sikerül javítani, attól az egész világ jobb lesz. A tanult nők egészségesebbek és egészségesebb gyerekeket nevelnek. Ha a világ valamennyi lánygyermeke részesülne alapfokú oktatásban, évente mintegy 189 000 életet menthetnénk meg. Ha ezek a lányok középiskolába is eljutnának, ez szám elérné a 3.000.000-t. Ha a világon élő minden leánygyermek részesülne középiskolai oktatásban, 49%-kal kevesebb gyermek halna meg és 64%-kal csökkenne a gyermekházasság a szub-szaharai és dél-nyugat ázsiai régiókban. Mindössze egyetlen százalékpontnyi növekedés nők oktatásában átlagosan 0,3% -os GDP-növekedést generál. A lánygyerekek ügye mindenki közös ügye kell, hogy legyen.

Egyetértünk azzal is, hogy rengeteg fiúgyermeknek van szüksége a védelemre. Drasztikusan nő a gyerekkatonák száma, az erőszakos „besorozásnak” elsősorban, de nem kizárólagosan a fiúk az áldozatai (10 gyerekkatonából 6 fiú). Kizárólag a Közép-Afrikai Köztársaságban 10 ezer gyerekkatonát szabadítottak ki a fegyveres csoportok fogságából. Ezeknek a gyerekeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy visszailleszkedhessenek a közösségükbe és végre legyen gyermekkoruk. Az UNICEF eltökélt célja, hogy 2018-ban 6000 egykori gyerekkatonának nyújtson támogatást a reintegrációhoz. Különleges figyelmet fordít az UNICEF a dél-amerikai és karibi régióban a gyerekmunka elleni küzdelemre, amely szintén elsősorban a fiúkat sújtja.

Az UNICEF Magyarország idén először szervezett Apák napi eseményt, amely a korai kötődésre hívta fel a figyelmet: lényeges, hogy az édesapák ne legyenek másodrangú szülők, mert hatalmas szükség van rájuk. Fontos, hogy az első percektől fogva foglalkozzanak kisbabájukkal, játszanak vele, beszéljenek hozzá, mert így nemcsak a kötődés erősödik közöttük, hanem a gyermek képességei is gyorsabban fejlődnek.

Az UNICEF Magyarország támogatja a felvetésüket, hogy fókuszba helyezzük a fiúgyermekeket érintő problémákat, nemzeti bizottságként kevés lehetőségünk van a globális világnapok bővítésére, ám eljuttatjuk felvetésüket a megfelelő fórumokra.

Dr. Tausz Katalin

gyermekjogi igazgató
UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány
1077 Budapest, Wesselényi u. 16.
telefon: +36 1 201 4923
web: www.unicef.hu

Hozzászólások