Az ombudsman szerint nem sérti a fiúk alapjogait, hogy nem jogosultak a térítésmentes HPV elleni védőoltásra

Szekely-Laszloca00dd59-08d2-47a7-8b33-178bbb92b38a-e1442989366133Az alapvető jogok biztosa szerint nem sérti a fiúk alapjogait, hogy nem jogosultak a térítésmentes HPV elleni védőoltásra.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság azért fordult Dr. Székely Lászlóhoz, mert a human papilloma vírus elleni iskolai kampányoltás keretében végzett vakcináció során csak az általános iskola 7. évfolyamát végző lányok részesíthetőek térítésmentesen védőoltásban, a fiúk nem. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a térítésmentes védőoltás annak ellenére nem terjed ki a fiúkra, hogy a HPV számos súlyos, adott esetben halálos kimenetelű veszélyt jelenthet számukra (pl. végbélnyílást érintő rosszindulatú elváltozások és daganatok, hímvesszőrák, nemi szervek szemölcsei, rosszindulatú feji és nyaki daganatok), ezért számos orvos ajánlja számukra a védőoltást. Álláspontunk szerint ez a gyakorlat sérti az egyenlő bánásmódot. A beadványunkban felvetett problémák tisztázása érdekében az ombudsman felkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, akitől tájékoztatást kért.

Az államtitkár arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy Magyarországon az elmúlt 4 évben az oltásra jogosult lányok kb. 75%-a részesült védőoltásban és a WHO állásfoglalása szerint a fiúk védőoltása nem költséghatékony, ha a lányok átoltottsága eléri, vagy meghaladja a 80%-ot. A WHO 2017. május 12-én kiadott jelentése szerint a világon 71 ország nemzeti immunizációs programja tartalmazza a lányok HPV elleni védőoltását és 11 országé a fiúkét. Levelében ismertette, hogy a tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a szájüregi, garatban, gégében előforduló daganatok kialakulásában szerepet játszik a HPV vírus, és bár a sajtóban megjelenő hírek több alkalommal ajánlották ezekkel szemben a védőoltást, azonban még nincs gyógyszerészeti hatóság által kiadott olyan ajánlás, hogy a védőoltás e daganatok megelőzésére költséghatékonyan és biztonságosan alkalmazható, ezért jelenleg az oltóanyag indikációs köre sem tartalmaz ilyen javallatot.

A fiúk esetében a végbélnyílást érintő rákmegelőző állapotok és daganatok megelőzésére alkalmazható a vakcina, amely hazánkban a férfiak esetében 2009-2015 között 63-114 beteg között változott és a betegség következtében évente 3-15 férfi halt meg. Ugyanezen időszakban a méhnyakrák esetszáma 946-1180 között változott és évente 376-476 nő halt meg. Ezen adatok alapján a népegészségügyi program keretében végzett HPV elleni védőoltás elsődleges célja hazánkban a méhnyakrák megelőzése kell, hogy legyen az államtitkár szerint. Az államtitkár ugyanakkor arról is tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jövőben is folyamatosan nyomon követik a fiúk védőoltásával kapcsolatos tudományos bizonyítékokat és a hazai adatokat is és ezek változása esetén a szakpolitika módosulhat.

vaccination-67477_1280

Az ombudsman szerint az Alaptörvényben szereplő hátrányos megkülönböztetés tilalma arra vonatkozik, hogy “a jognak mindenkit egyenlőként, egyenlő méltóságú személyként kell kezelnie, az egyéni szempontok azonos mértékű figyelembevételével kell a jogosultságok, kedvezmények elosztásának szempontjait meghatározni”. Kiemelte ugyanakkor, hogy az egyenlő bánásmód követelménye nem jelenti azt, hogy minden megkülönböztetés tiltott volna a jogrendszerben: “ha a megkülönböztetés nem alkotmányos alapjogot érint, az egyenlő bánásmód követelményének megsértéséről kizárólag akkor beszélhetünk, ha egy személyt vagy csoportot velük azonos helyzetben lévőkkel összehasonlítva kezelnek hátrányos módon, mégpedig olyan formában, hogy ennek nincsen tárgyszerű, jogos, ésszerűen igazolható indoka”. A nem kötelező védőoltás nem tekinthető alapjognak, feltételeinek meghatározása tekintetében “a jogalkotó nagy szakmapolitikai mérlegelési szabadságot évez”. Az ombudsman szerint az államtitkár ismertetett indokai nem igazolják vissza azt, hogy a nemen alapuló megkülönböztetéskor ésszerű indok nélkül, önkényes módon jártak volna el, így alapjoggal összefüggő visszásság gyanúja nem merül fel.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság köszönettel fogadta az ombudsman állásfoglalását és tudomásul veszi, hogy a gyakorlat nem sérti az alapjogokat. Ezzel együtt azonban a HPV elleni védőoltás esetében továbbra sem tartjuk etikusnak a különbségtételt csupán arra hivatkozva, hogy nem költséghatékony, hiszen mint a számok is mutatják azzal együtt is elég sok férfit érint, hogy azon HPV okozta daganatokat amelyek esetében nem bizonyított az oltóanyag hatása (szájüregi, garatban, gégében előforduló daganatok) nem vesszük figyelembe. Ezek az arányok Ausztriában is hasonlóak, ennek ellenére nyugati szomszédunknál a fiúk és a lányok számára is elérhető a térítésmentes védőoltás.

Az egyes szakpolitikai döntések során is meghatározó, hogy ki mennyire rendelkezik erős érdekérvényesítő képviselettel. A férfiak érdekképviseletének hiánya miatt a férfiak gyakran válnak a “nagy szakpolitikai mérlegelési szabadság” áldozatává és ritkán válnak kedvezményezetteivé. Az egészségpolitika területén is szükségesnek tartjuk felvetni a férfiak szempontjait, és ezek közé tartozik az is, hogy valóban méltányos, igazságos, és indokolható-e az, hogy a fiúk nem jogosultak a HPV elleni térítésmentes védőoltásra. A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság ezt nem tartja annak, ezért a jövőben politikusokhoz fog fordulni annak érdekében, hogy a térítésmentes védőoltás a fiúk számára is elérhető legyen.

Hozzászólások