És az alfákat mond, ki viszi át?

Megbízhatatlan, poligám, mindig irányítani akar, nem kér segítséget és erős. Mindig erős. Ilyen egy alfa. Lehet kisstílű, egoista, vagy emberarcú és együttműködő. Utóbbit alig ismerjük, pedig csak le lett járatva. Évtizedek óta hallgatjuk, hogy ő szörnyeteg. Nos, nem feltétlenül.

womanizer-2114048_1280

Először is: a legtöbb férfinek zsigerből jön a dominancia igény. Lehet ez ellen ágálni, rossznak kikiáltani, hegemón patriarchátust kiáltani, de a természet (Isten) ilyennek alkotott minket. Én béta vagyok. BÉTA. De tudom tisztelni az alfákat, és becsülni is őket. Méltatlanul sokat járatják le őket, és a társadalom igazságtalanul bánik velük. Pedig nagy szüksége van rájuk.

Másodszor: TÉVEDÉS. Tévedés, hogy egy alfa, amikor a nő nem hagyja magát dominálni, nem kér a vezetésből, rivalizál vele, vagy időnként egyszerűen csak szabad és önálló, hogy akkor nem szenved, nem frusztrálódik. Valószínűleg magának sem vallja be, de belső poklot jár az alfa férfi is, amikor nem tisztelik őt, vagy megpróbálnak átlépni felette. Nagyvonalúan kezeli-e, vagy körömszakadtáig harcol a vele szembenállókkal, az helyzettől és személyiségtől függ.

Követendő példának én pl. a Rókapapa nick néven, a Férfihang oldalon kommentelő egyik olvasót tekintem, aki vezeti családját (ha hinni lehet neki) és vállalja mindazt a plusz teendőt, amit vezető szerepe megkövetel. (Odafigyelni az övéire, vállalni a döntés és konfrontáció súlyát másokkal, gondoskodni övéiről.)

Persze van a mindig kötözködő, akadékoskodó, intelligenciájával szüntelen másokba belekötő, cinikus árnyék, akit nevezzünk X-nek. Egyszerűen csak X-nek. Az ilyen férfi lenézi a nálánál szerényebb szellemi képességűeket, a másokban bízókat és főleg, akik ki merik mutatni a gyengeségüket. (Valójában utóbbi kategóriát ma, hazánkban első blikkre mindenki lenézi. Igen, az emancipált nők is.)

A mai média (és így a közvélemény is) kétféleképpen áll az alfákhoz. A konzervatív része agyonhallgatja őket. Valami oknál fogva nem foglalnak állást férfikérdésben, igaz a nőiben se nagyon. Ez a “nem beszélünk róla” kategória. A bal oldalhoz tartozó média  viszont engedelmesen lefekszik a harmadik hullámos feminizmusnak, és kiszolgálja a férfiak ellen hangolási igényüket. A férfiak tehetnek ott mindenről, az alfahím pedig vagy szitokszó, vagy a gúny tárgya.

Szerintem viszont nem szabad magukra hagyni az alfákat. Nem biztos, hogy elfogadják a segítséget, és igen, van, aki asszonyt vert, hogy “engedelmességre szoktassa”. Ez fájdalmas és szomorú. De a helyzet börtön nélkül is megoldódhat, nyakas feleség helyett alárendelődni tudó társsal pl.  Nem ördögtől való a női engedékenység – igaz, a férfi együttműködési hajlandóság sem. Ráadásul az a férfi, aki érzi, hogy tisztelik, az engedékenyebb általában. Nem csak a hasán keresztül, hanem a tiszteletteljes magatartáson keresztül is vezet út a férfi szívéhez.

Abban meglehetősen nagy konszenzus van, hogy szükségesek a felelősségvállaló férfiak a társadalom és a család építésére. Adjunk nekik felhatalmazást, kompetenciát, segítséget és egy finom kontrollt a közösség részéről! Ahogy az régen is működött, csak most több türelemmel, több őszinte szóval és kevesebb kibeszéléssel! Sokan meg fogják ütni a mércét, és kevesebb szingli nő és MGTOW férfi lesz köztünk.

silhouette-1082129_1280

Hozzászólások