Interjú Guttorm Grundt-tal, a Mannsforum vezetőjével

grundt-webGuttorm Grundt-tal, a Mannsforum vezetőjével készítettünk egy rövid interjút. A Mannsforum egy norvég civil szervezet, melynek jelszava “Egy hang a férfiakért, apákért és fiúkért”.A szervezetről kérdeztük őt és arról, hogy milyen a nemek közötti egyenlőség helyzete Norvégiában.

Kérlek mondj néhány szót magadról és Mannsforumról!

A Mens Forum Norway (Mannsforum) vezetője vagyok, amely a legnagyobb férfiak és apák jogaiért tevékenykedő szervezet Norvégiában. Házas vagyok, 3 gyermekem és 6 unokám van. A szervezet fő célkitűzése a nemek közötti egyenlőség, a férfiak és az apák számára is, illetve, hogy megvédjük a jóléti államunkat a nemek közötti háborútól. Személy szerint nekem ez azért fontos, mert hiszek az igazságosságban és a méltányosságban mindkét nem számára. Jelenleg 430 tagunk van, a tagjaink száma 80%-ot növekedett az utóbbi 1 évben.

Mik a legfőbb férfiakat, apákat és fiúkat érintő kérdések Norvégiában?

Véget vetni az anyapártiságnak a családi ügyekben, az apáknak biztosítani, hogy egyenlő szülői státuszuk legyen az anyákkal, büntetőeljárás alá kell helyezni azokat az anyákat, akik akadályozzák az apákkal történő kapcsolattartást, és váltott elhelyezésre van szükség válás után is.47465534_960123747515793_7914601334605611008_n

Milyen aktivizmust folytattok?

Demonstrációkat tartunk, illetve előadásokat és rendezvényeket.

Regisztrálva vagytok, mint hivatalos konzultációs szervezet a Gyermek – és Egyenlőségügyi Minisztériumban nemek egyenlősége és családi ügyekben, illetve a parlament családi és kulturális bizottságában. Ez mit jelent számotokra?

Beadhatunk írásban, vagy szóban javaslatokat a meglévő törvények és szabályozások felülvizsgálatára, illetve megjegyzéseket tudunk hozzáfűzni azokhoz az új törvényjavaslatokhoz, amiket a kormány és a bizottság előterjeszt.

Milyen Norvégiában a nemek egyenlőségével foglalkozó politika? Kiegyensúlyozott-e a férfiak és a nők között? Hogyan lehetne jobb?

Két nem van főleg, az egyik a jó nem, azaz a nők, a másik a rossz nem, azaz a férfiak. A prioritás a nők és az anyák helyzetének előmozdítása minden téren. A férfiak és a férfiasság folyamatosan kritika alatt vannak és figyelmen kívül vannak hagyva. De miután a szocialista és feminista pártok mostanában észrevették, hogy egyre inkább elveszítik a férfi szavazóikat a közbeszéd lassan elkezdett változni.

Az északi országok gyermekek jogaiért felelős ombudsmanjai 2013-ban kiadtak egy nyilatkozatot, hogy a fiúk körülmetélése orvosi indok nélkül sérti a gyermekek jogait. Van vita erről Norvégiában?

Nem, senki nem akarja a muszlim és zsidó népességet irritálni.46825921_953076941553807_778339217536188416_n

Mit gondolsz a jövőről? Hogy lehetnének a férfi szervezetek is olyan sikeresek, mint a feminista szervezetek?

Enyhén optimista vagyok. A férfiszervezetek soha nem lehetnek olyan sikeresek, mint a feminista szervezetek, mert nagyon kevés szerveződik meg a nemekkel kapcsolatos témákban. A többség aki ezt csinálja olyan, akit nagyon erősen sújtott az államfeminizmus családrendszere, akik válás után elvesztették a saját gyerekeikhez fűződő felügyeleti jogaikat. Nagyon kicsi a szolidaritás a férfiak között ahhoz, hogy aktívan támogassák egymás ügyeit. Úgy lehet jobb a helyzet, ha a szocialista és feminista pártok férfiszavazóik elvesztése miatt érdekeltté válnak abban, hogy a férfiügyekkel foglalkozzanak. És ez már elkezdődött.

Hozzászólások