Indítványoztuk az apahónapok bevezetését Magyarországon

Javaslatot küldtünk Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak az apahónapok bevezetésére vonatkozóan (a dokumentum elérhető itt). A javaslat lényegi része, hogy a csecsemőgondozási díj mintájára (amelyre az anya jogosult 6 hónapig) legyen a szülői szabadságok rendszerében egy 6 hónapos időtartam, ami az apa részére van fenntartva. A javaslatot elküldtük a parlamenti pártoknak és a képviselőknek is.

Ma Magyarországon kimondottan az anya számára fenntartott szülői szabadság a csecsemőgondozási díj, mely 168 nap, az apa részére pedig 5 nap apaszabadság jár (illetve, ha a közigazgatásban dolgozik, akkor 8 nap). Európai összehasonlításban ez olyan aránytalanság, ami szinte egyedülálló, miközben számos országban (például Svédországban, vagy Norvégiában) azonos nap áll rendelkezésre az anyának és az apának. Magyarországon a GYED mindkét szülő számára rendelkezésre áll, azonban kulturális és gazdasági okok miatt mindössze az apák 8%-a él ezzel a lehetőséggel, ami szintén a legalacsonyabb arányok között van Európában, miközben egy hazai közvéleménykutatás szerint a magyar apák 77%-a is szívesen elmenne, vagy fontolóra venné, ha lenne lehetősége rá.

Apaszabadságon lévő apák Oslóban. Forrás: aftenposten.no

Apaszabadságon lévő apák egy oslói játszótéren. Mindketten extra-hosszú szabadságot vettek ki. Forrás: aftenposten.no

Egy GYED-en lévő apa tapasztalata arról, hogy bánnak a GYED-en lévő apákkal és a dolgozni visszatérő anyákkal:

“Nem vagyok rá büszke, de Ábris féléves koráig jó, ha ötször otthon voltam fürdetéskor. Hiába akartam a legjobbat, a lényegről lemaradtam. Három hónapja leültünk a feleségemmel beszélni, mert mindketten szétcsúsztunk. Én nem éreztem magam jó apának, ő nem érezte magát önmagának. Négy hónapja GYED-en vagyok, esténként úgy dőlök be az ágyba, mint akit agyonvertek, de semmiért nem cserélném el ezt az időszakot. Ha rajtam múlt volna, a történetünket névvel, arccal vállaltuk volna. Büszke vagyok a feleségemre, aki 9 hónapnyi szünet után visszament dolgozni, de ő a bátorítás mellett elég sok kritikát kap. A legtöbbször nem egyenesen, hanem kérdésnek álcázva vagy csipkelődő megjegyzésekkel érzékeltetik vele, hogy neki kellene a gyerekünkkel lenni. Mintha én nem tudnám ellátni vagy kőbe lenne vésve, hogy az apa csak arra jó, hogy megkeresse a pelenkáravalót. Értelmes, modern gondolkodású emberek vagyunk, de nem is esik jól. Nem esik jól, hogy bántják a feleségemet.”

Egy másik apa tapasztalata:

“Eredetileg csak anyagi okokból mentem el GYED-re, én egyszerűen többet kaptam, mint a feleségem, de valójában nem maradtam otthon, kihasználtuk a lehetőséget. Aztán egyszer csak megszűnt a munkahelyem, és az lett a legkézenfekvőbb megoldás, hogy otthon maradok a gyerekkel, így lettem főállású apa. Nem mondom, hogy nem volt fárasztó, de nagyon közel kerültem a kislányomhoz, és végülis büszkeséggel töltött el, hogy én gondoskodom róla minden nap. Voltak furcsa élményeim, kiderült, hogy az apákat több helyen is hülyének nézik, alkalmatlannak gondolják őket egy kisgyerek ellátására, elhangzott párszor a “hol van anyuka?” kérdés. Persze, a nőknek sem könnyű, egy kisgyerekes anya, aki visszamegy dolgozni, Magyarországon szinte törvényszerűen megkapja a “minek az ilyennek gyerek!?” mondatokat, de e nélkül is nehéz érzelmileg minden nap hátrahagyni a kicsit.”

forrás: 24.hu

Azt gondoljuk, hogy az anyáknak fenntartott vagy csecsemőgondozási díj megtartása indokolt, mely juttatással az állam ösztönzi azt, hogy anya maradjon otthon ebben a 6 hónapban, elismerve az anya szerepének fontosságát a gyermek első 6 hónapjában. Álláspontunk szerint ennek mintájára szükséges lenne egy 168 napos, kimondottan az apáknak járó részt is beépíteni a rendszerbe, ami annak az állami elismerése lenne, hogy az apa-gyermek kapcsolat kialakítása már a korai időszakban is fontos és a gyermek fejlődésére pozitív hatást gyakorol.

Indokoltnak tartjuk mindezt az apa-gyermek kötődés erősítése érdekében, különös tekintettel ennek pozitív hatására a gyermek fejlődésére és az apa-gyermek kapcsolatra a későbbi életszakaszban. Indokoltnak tartjuk továbbá az apaszerep megerősítése, pozitív apaképek és minták megjelenése érdekében, az apákkal szembeni előítéletek csökkentése végett. Azt gondoljuk, hogy ezzel nem csak az apáknak lenne több lehetőségük, hanem a családi élet is kiegyensúlyozottabbá válhatna, anyák gyermekvállalással járó terhei is csökkennének és munkaerőpiaci helyzetük javulna.

A javaslatnál tekintettel voltunk más szempontokra is és próbáltuk azok figyelembe vételével megalkotni a javaslatot. Az apák részére fenntartott idővel szembeni ellenérv elsősorban a szoptatás szokott lenni, illetve a családok egyéni döntéseinek tiszteletben tartása. Annak érdekében, hogy ezekkel összeegyeztethető legyen, javasoljuk, hogy a csecsemőgondozási díj továbbra is csak az első 6 hónapban legyen felhasználható, az apahónapok pedig a születést követő 7.-24. hónap között szabadon választott 6 hónapban. Emellett a rugalmasság és a családok egyéni szabadságának érdekében indokoltnak tartjuk, hogy amennyiben az anya, vagy az apa nem tudja, nem szeretné igénybe venni a rá eső részt, a másik szülő továbbra is jogosult legyen a csecsemőgondozási díj, vagy az apahónapok helyett a GYED-re.

Mivel (a fenti kompromisszumok végett) más országokban bevezetett rendszerekhez képest ez csak enyhe ösztönzést jelentene az apák részvételének megerősítésére, ezért szükségszerű, hogy folyamatos, aktív kampány informálja erről az embereket, illetve induljanak kampányok az apákkal szembeni negatív előítéletekkel szemben (különös tekintettel azokra a nézetekre, amelyek a férfiak gyermekneveléssel kapcsolatos inkompetenciájára vonatkoznak), és olyan kampányok, amik pozitív mintákat mutat be a társadalom számára.

Javasolt rendszer (a maihoz képest módosított rész kékkel kiemelve):

Csecsemőgondozási díj (CSED): Változatlan. Az anya jogosult. Indok: Anyák szülői szerepének elismerése, anya-gyermek kötődés fontossága és pozitív hatása a gyermek fejlődésére. Időtartam: 6 hónap. A gyermek születését követő első fél évben használható fel. Juttatás: az anya fizetésének 70%-a (felső határ nélkül)

Apahónapok: Új. Az apa jogosult. Indok: Apák szülői szerepének elismerése, apa-gyermek kötődés fontossága, pozitív hatása a gyermek fejlődésére. Időtartam: 6 hónap. A szülést követő 7. és 24. hónap között bármikor felhasználható. Juttatás: az apa fizetésének 70%-a (felső határ nélkül)

Gyermekgondozási díj (GYED): Változatlan. Mindkét szülő számára felhasználható rész. Időtartam: 12 hónap + a CSED és az apahónapok helyett is igénybe vehető a másik szülő által, ha az anya, vagy az apa nem kívánja felhasználni a saját részét. Juttatás: a szülő fizetésének 70%-a, maximum a minimálbér kétszerese.

Hozzászólások