A láthatatlan munka világnapja alkalmából

A Patent egyesület emlékeztetett minket arra, hogy milyen fontos a láthatatlan munka megbecsülése. Mélységesen igazuk van ebben, éppen ezért a Férfihang is megemlékezik a láthatatlan munka értékéről. Míg a Patent a nők láthatatlan munkáját becsüli meg, mi a férfiakéval tesszük ugyanezt.

Annyi különbség azért van a két ünneplés között, hogy mi nem hergelünk a nők ellen és nem buzdítjuk a férfitársainkat egy napos sztrájkra a nőkkel szemben, míg a becsatolt linken a Patent ennek az ellenkezőjét teszi. Lányok, nőjetek már fel, és ne apucitól várjatok már mindent. Az ember azért tegye a dolgát, mert tudja, hogy azzal hasznára van másoknak és magának. Amennyiben pedig ez kevés, akkor elsősorban ő lapogassa meg a saját vállát, és ne mástól várja ezt. Ha másvalaki elismerésére vágyik, akkor először ő ismerje el a másikat, majd utána várja, hogy ez viszonzásra lel. Hölgyek, ez ősi szabály, illenék már tudni.

Mi itt és most meglapogatjuk saját magunk és férfitársaink vállát a sok-sok elvégzett láthatatlan munkáért, amiből az egész családunk profitált az elmúlt évben. Sőt, tudunk mi ennél többet is: megköszönjük a nőknek is azt a sok-sok munkát, amit önmagukért és családjukért (tehát értünk is) elvégeztek. Csajok! (Patent) ti már megköszöntétek a férfiaknak ugyanezt? Ha nem, hajrá! Még tart az ünnep, van rá idő.

Mit is ismerünk ma el, mi férfiak, min van a figyelmünk fókusza? Idézzük meg Warren Farrell-t, aki amerikai pszichológus, feministából lett férfimozgalmár, hogy mi is a láthatatlan férfimunka? (A hátralévő írás dr Warren Farrell: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat? c. könyve 5. fejezete alapján készült <109-152. old> Kossuth, 2012)

Ki dolgozik többet? A nő vagy a férfi? Van egy összehasonlítási lista,  amelyik Amerikában futott nagyot. Arlie Hochschild írta a Második műszak című könyvet, melyben a következőt közölte: a férfiak csak a munkahelyükön dolgoznak, míg a nők otthon is. Azt ugyan kifelejtette, hogy a nők nem egyszer részmunkaidőben dolgoznak, vagy a teljes munkaidős foglalkoztatott férfiak és nők közül a férfiak több időt töltenek a pénzkeresettel, mint a nők. De fókuszáljunk az otthoni munkára. Hochshild az alábbi listát tette közzé, a második műszakról: